Festivalsjef Markus Solstad har jobbet frivillig i Sub Church i åtte år, først og fremst i tidligere Nordic Mission med metallmusikk. Nå er han i fyr og flamme over at den forkynnende og trommehinnetruende musikken på nytt skal fylle lokalet deres 25. og 26. september.
– Nordic Fest har vært et stort savn, ikke bare hos oss som lever og ånder for Sub Church, men for metallfans i hele Europa. Vi har allerede fått billettbestillinger fra åtte land, og bandene står i kø. Det blir tungt, tøft, og kaffe og kaker for alle som liker kvalitetsmetall, uansett livssyn, sier den opprinnelige bodøværingen.
Klage og håp
Tåran Reindal har sunget i bandet Leonov, som er hovednavnet på årets Nordic Fest, siden 2011. En LP og ros på NRK P3s Urørt har gitt bandet vind i seilene. Ferden har ikke gått i retning stillere farvann.
– Bandet er blitt stadig mer metall. Låtene handler mest om klage, inspirert av klagesalmene og livets ofte tøffe virkelighet. Men de rommer også håp, fordi Gud hører oss uansett hvordan vi har det. Dét er også et typisk trekk ved Sub Church, sier 30-åringen som opprinnelig kommer fra Østerdalen.
LES OGSÅ: Hardrock fyller tomrom etter reformasjonen
Markus Solstad nikker. Når han ikke jobber som diakon og miljøarbeider til livets opphold, er han i full sving i Sub Church, hvor det åndelige, sosiale og musikalske får næring. Lønn har det aldri vært snakk om.
– Man kan godt kalle det et kall, til å være et alternativ til konvensjonelle mønstre når det gjelder musikk og menighetsarbeid.
– Fyller Sub Church et like stort behov i dag som under oppstarten for 18 år siden?
– Kirkelandskapet i Oslo har endret seg. Der Sub Church tidligere gikk opp løypa for blant annet alternative musikkuttrykk, er det i dag blitt større åpenhet i flere andre menigheter også. Det er veldig bra, vi har aldri ønsket å ha monopol, sier Tåran Reindal.
– At det likevel er så mange som søker til Sub Church, i ulike aldere, viser at vi likevel fremdeles har et spesielt fellesskap mange setter pris på, sier Solstad.
Motiverende
Emil Nikolaisen fra rockegruppa Serena-Maneesh var en del av Sub Church-miljøet i Oslo fra slutten av 1990-tallet og noen år utover på 2000-tallet.
– Det var et motiverende fellesskap både musikalsk og menneskelig. Det var en åpen tone, hvor ingen fortalte at slik og slik skulle ting gjøres. Det fant vi ut i fellesskap. Og ting ble gjort, det ble ikke bare med snakket, slik det ofte blir. Fine ting ble også laget musikalsk, hvor vi hjalp hverandre. For min del først og fremst i en nokså liten gruppe av fellesskapet, der vi inspirerte hverandre og var sparringspartnere for hverandre.
Alder underordnet
Også trosmessig husker han tiden i Sub Church som viktig.
– Et tett fellesskap, og sterke bånd, når det gjelder tro og musikk, henger for meg sammen, sier 38-åringen som regnes som en av norsk rocks største fornyere de siste årene.
LES PÅ TRO24: Husker du disse kristen-trendene fra 90-tallet?
En sentral mann under Jesus-vekkelsen på 1970-tallet, Hans Erik Schei, har lenge savnet det åpne og inkluderende trosfellesskapet han opplevde på den tiden, ikke minst i Guds Fred-fellesskapet. Han var på den tiden med i visegruppa Kari Hansa og Gregers Hes, som for fire år siden ble spurt om å spille på Sub Scene i forbindelse med en gjenforeningskonsert i Trefoldighetskirken.
– Jeg likte å spille på Sub Scene, jeg likte også folkene og atmosfæren der. Derfor ble Sub Church min nye menighet. Riktignok var jeg litt spent på hvordan et såpass ungdommelig fellesskap ville ta imot en 67 år gammel bestefar, men jeg ble veldig godt mottatt. Flotte folk, alle sammen, og hvor alder egentlig er underordnet. Men jeg «henger» ikke med de unge folkene på fritiden.
Forbønn
Hans Erik Schei har engasjert seg i Sub Churchs forbønnstjenesten, og taler av og til på søndagsgudstjenesten deres. Noen ganger har han med seg barnebarna til barneklubben. Når det gjelder metallmusikken, som er en del av fellesskapet, tenker han ikke særlig på at det er milevis fra visene han er mest kjent for.
– Jeg er åpen for all musikk, bare det er bra. Jeg ser dessuten at metallmusikk fungerer i Sub Church.