Kultur

Med kunsten
 som våpen

Festivalen Motforestillinger II feirer aktivistisk kunst. Men kun okkupasjonskritiske stemmer slipper til.

– Vi vil vise hvordan både ­israelere og palestinere bruker­ kunst som virkemiddel i kampen mot okkupasjonen. Gjennom helgen presenterer vi en rekke kunstneriske aktører som bruker kunsten som ­våpen – noe de selv kaller «artivism», forteller Marius Kolbenstvedt, en av initiativtagerne til festi­valen som foregår på Cafe­teatret i Oslo.

– Motforestillinger II har 
ingen pro-israelske motstemmer. Blir ikke dette en ensidig fremstilling av en kompleks konflikt?

– Det finnes nok av norske, pro-israelske motkrefter, men vi har valgt å ikke invitere dem inn i denne sammenhengen. Vi er redd det ville blitt mer steinkasting enn dialog. Vårt anliggende er å støtte krefter som jobber med dialog i det aktuelle konfliktområdet. Mange av dem gjør det med store, personlige omkostninger. Mange av kunstnerne har bakgrunn som israelske soldater. De har hatt støvlene på og er en viktig stemme i hjemlandet. De har sett at militær tilstedeværelse på Vestbredden ikke handler om landets sikkerhet, men om kontroll av ressurser og landområder, sier Kolbenstvedt.

Aktivisme

Han mener at selv om kunstnerne har et felles­ ­anliggende, er det ulike oppfatninger om virkemidler – for eksempel bruk av boikott mot Israel.

LES OGSÅ: «Tøv at vi vil fjerne Israel fra kartet»

Natalie Cohen Waxberg er en av kunstnerne som deltar på festivalen. Hun er israelsk, dramatiker og skuespiller. Vi treffer henne under innspilling av en kortfilm utenfor Nobels fredssenter i Oslo.

– I filmen møter vi en liten jente som oppdager at mange av fredsprisvinnerne har gjort grusomme handlinger – som Begin, Arafat og Peres. Og at noen har fått den uten å gjøre noe som helst for freden, som Obama. Filmen ender med at en fredspris blir utdelt til den som stod bak 22. juli-terroren i Oslo, forteller hun om kortfilmen som skal vises på søndag.

Arrestert

Cohen Waxberg er opptatt av kunstnerisk uttrykk som politisk våpen, og opptrer på gaten, i teatersaler og på Youtube. Nylig ble hun arrestert for å skjende det israelske flagget.

– Jeg gir ikke løsninger, men vil gjerne sjokkere og få folk til å tenke selv, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur