Kultur

Skattesnusk, psykiatri og science fiction

Det er fortsatt et mysterium hvordan noen kan la seg forføre av det skurkeaktige smilet til scientologi-grunnlegger L. Ron Hubbard.

Bilde 1 av 2

Det er noe lettere surrealistisk ved Scientologikirken. Det syrinlilla­ hovedkvarteret ligner en kulisse fra en Wes Anderson-film.

Klippet av Tom Cruise som står på en fullstappet konferanse med en overdimensjonert medalje rundt halsen mens han gjør honnør til et gigantisk bilde av L. Ron Hubbard, minner mest om science fiction.

Musikkvideoen fra 1980-tallet av smilende mennesker som vagger i takt til scientologrockelåta «We Stand Tall», ser ut som en parodi på «We are the world», men er gjort i fullt alvor.

LES OGSÅ: – Scientologikirken truer med søksmål

Bisarr

Det er ikke rart at scientologene ikke liker dokumentaren Going Clear eller Scientologi - troens fengsel?, som den heter på norsk. I dokumentaren bruker regissør Alex Gibney intervjuer med avhoppere fra framtredende stillinger i trossamfunnet til å tegne et bilde av en religiøs sekt som manipulerer og kontrollerer medlemmene.

Det er en bisarr historie, der grunnlegger L. Ron Hubbard, science fiction-forfatteren med det skurkeaktige smilet, har hovedrollen­. Gjennom arkivklipp forteller han om dianetikken, en kvasi-psykiatrisk metode som kan gjøre deg clear – til et fritt menneske uten plager. Da må du først gå igjennom scientologenes svar på skriftemål, behandlingsøkter, der du betaler for å bli målt med et e-meter som registrerer hvilke deler av fortida di som plager deg.

Siden disse øktene blir loggført, sørger det i tillegg for at trossamfunnet har et fyldig arkiv over alle dine tidligere feilsteg i livet.

Ifølge dokumentaren er dette grunnen til at John Travolta aldri­ har brutt med Scientologikirken. De har så mye informasjon om ham at han er tvunget til å 
bli. Tom Cruise blir derimot behandlet­ som en konge i bytte­ mot å være scientologiens 
posterboy.

LES OGSÅ: Et skrekkeksempel

Religion?

Regissøren bruker mye tid på spørsmålet om hvorvidt Scientologikirken er en religion eller ikke. Han hevder Hubbard dannet en kirke for å slippe å betale skatt, og at scientologene saksøkte det amerikanske skattevesenet i senk da de prøvde å omgjøre­ vedtaket om Scientologikirkens religiøse status.

Spør du en jøde, muslim eller­ kristen om hva de tror på, vil de kunne formulere det ganske greit, forklarer en av avhopperne. Spør du en scientolog, vil de ha større problemer. Det kan gå sju år før du kommer høyt nok i systemet til å få vite hvordan verden blir til. Først da kan du lese i Hubbards håndskrevne notater om den overjordiske herskeren Xenu.

For som avhopperen poengterer: Hvis du hadde fått vite dette­ med en gang, ville du aldri­ blitt medlem av Scientologikirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tro

Ett spørsmål sitter igjen: Hvorfor bryter ikke flere ut? Marty Rathbun, som var nestkommanderende i Scientologikirken fram til 2004, mener svaret er enkelt: Tro.

Avhopperne forteller om den euforiske følelsen de fikk etter å ha gjennomført sin første terapi. De framstår troverdige i fortellingen om hvordan de ble lokket inn i et system som hjalp dem og deretter fanget dem. Flere mener­ at Hubbard faktisk trodde på metodene­ sine og håpet de ville hjelpe hans stadig sykere sinn.

Going clear er et eksempel på hvor galt det kan gå hvis du ikke klarer å være kritisk til hva som foregår rundt deg. Dagens leder, David Miscavige, som tok over da Hubbard døde i 1986, blir framstilt som en som viderefører arven­ etter Hubbard med jernhånd.

Ensidig

Vi får bare høre den ene sida av saken. Tilsvaret fra Scientologikirken er en liste med navn på folk som ikke ville la seg intervjue, blant annet Cruise, Travolta og Miscavige.

At Scientologikirken tilsynelatende kjører en hevnkampanje i stedet for å fortelle sin historie­, tyder på at dokumentarfilmskaperne pirker borti noe som er ubehagelig, og som scientologene heller ikke har interesse av å prøve å forklare.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur