Kultur

Kritisk til pavekunst av kondomer

Kunstverket «Eggs Benedict» kritiseres av den katolske kirke for å være et fornærmende portrett av den abdiserte pave Benedikt 16.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Den amerikanske kunstneren Niki Johnson har laget et to meter høyt portrett av forrige pave ved hjelp av 17.000 utstrakte kondomer. Den danske avisen Politiken melder at det amerikanske Milwaukee Art Museum offentliggjorde bildet av den abdiserte paven for noen dager siden. Som forventet skapte avdukingen en del oppstyr. Milwaukees erkebiskop Jerome E. Listecki uttalte at bildet fornærmer en religiøs leder av kirken som viste barmhjertighet, ga en hjelpende hånd til alle kirkens misjonærer og prester, og mildnet smerten hos lidende over hele verden.

LES OGSÅ: Katolikk ble mottatt som pinsevenn

«Kondompaven»

Det omdiskuterte bildet er allerede blitt døpt om fra «Eggs Benedict» til «Kondompaven».

Verket har tidligere blitt vist på Portrait Society Gallery i Milwaukee i USA, men skapte da ikke sterke reaksjoner. Professor i kunsthistorie, Øivind Storm Bjerke mener at Milwaukee Art Museum har en høyere status som kunstgalleri og at verket får et helt annet publikum av å henge der.

- Det finnes ikke egentlig paralleller til verket innenfor kunsten. Tematikken er meget spesifikk og handler om den katolske kirke sitt forhold til prevensjon. Det er vanlig for kunstnere å komme med krass kritikk av kristendommen i vestlig kultur, men fremstillinger av paven i kritisk kunst har det ikke vært så mye av, sier han.

– Francis Bacon laget en serie malerier med en skrikende pave Innocent X på 1950-tallet. Han forklarte det slik at det ikke var noen som turte å male paven og at Bacon ville framheve at kristne levde i en voldsom villfarelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skaper debatt

Kunstprofessoren har ikke hørt om Niki Johnson før, men tror at museet har tatt imot verket for å tre inn i den offentlige diskursen og skape debatt.

- Den nye pave Frans har aktualisert paverollen og det knyttes forventninger til ham som gir verket en ekstra kvalitet. Prevensjon har vært et ankerpunkt for kritikken mot den katolske kirke, og dermed viser verket seg å være både politisk- og religionskritisk.

Museets direktør Dan Keegan sier i en uttalelse på vegne av museet at de ønsker å skape diskusjon om kunstens rolle og kunstnerens intensjon.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur