Kultur

Broderi med sting

Et brodert Anders Behring Breivik-sitat om 
nødvendigheten av å drepe selv vakre kvinner stilles nå ut i Oslo domkirke.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Ondskapen har et menneskelig hjerte. Det er påstanden og tittelen på broderiene som nå skal stilles ut i Oslo domkirke fra denne uken til ut september.

– Hensikten er å få i gang samtaler rundt temaet ondskap. Det er ikke et ønske om å være moraliserende eller konkluderende, heller ikke presentere en oversikt over grusomhetens historie, sier billedkunstner Lise Bjørne Linnert.

LES OGSÅ: Bygget minnested på Utøya

Kvinnedrap

Sammen med filosof Lars Fr. H. Svendsen har hun utviklet prosjektet i kjølvannet av 22. juli. Et sitat av Anders Behring Breivik er sitat nummer to. Ordene er hentet fra drapsmannens manifest. Der står det blant annet: «Om du nøler så mye som et sekund fordi din motstander er en kvinne, så vil du feile. Du må derfor ta inn over deg og gjøre deg fortrolig med tanken på å drepe kvinner, selv svært attraktive kvinner.»

– Hva vil dere oppnå med å hente slike tanker inn i kirken?

– Det er ett av 83 sitater som viser uttrykk for ondskap hentet fra historien og vår egen tid. Utstillingen er uttrykk for en vilje til å forsøke å se at ondskap er en del av det å være menneske. Hensikten er å åpne en samtale som gjør at mennesker kan finne ut av om det har noe med dem å gjøre, sier sokneprest Elisabeth Thorsen.

LES OGSÅ: Barn redde Breivik lenge etter terrorangrepene

Snille tanker

Hun understreker at kirken ikke ønsker å gi terroristen en anledning til å forkynne sitt budskap.

– Det er ett av mange sitater som illustrerer hvordan mennesker tenker om ondskap. Utformingen av utstillingen vil gjøre at man ikke opplever det som en oppfordring til ny ondskap, men gir grunn for refleksjon. Sitatet sier også noe om kjønn som er viktig å diskutere. I arrangementene rundt utstillingen vil vi være opptatt av å ivareta reaksjonen på sitatene, sier Thorsen.

Hun viser til kunstneren Lise Bjørne Linnert som påpeker at vi etter rosetoget ble veldig snille i våre kommentarer og glemte at ondskapen er en del av vår måte å tenke på.

– Vi tror ikke det er farlig å undersøke menneskers tanker. Etter å ha sett broderiene kan det kanskje være godt å gå over i sørskipet og skrive sine bønnelapper og uttrykke sine ønsker om å søke godhet, sier soknepresten.

LES OGSÅ: – Nesten som å si seg enig i Breiviks motiver

Assosieres med sorg

– Hva gjør verket aktuelt for kirken?

– Ondskap er en del av det kristne menneskesyn og verdensbilde. Dessuten er det mange som oppsøker kirken som assosierer den med 22. juli. Det er også motivasjonen for kunstneren, sier Thorsen.

Domkirkeakademiet planlegger flere arrangementer med ondskap som tema.

– Vi planlegger også flere foredrag og opplesninger om ondskap, sier Thorsen.

De 83 sitatene er hentet fra politikere, historikere, filosofer, mordere, torturister – og helt vanlige folk. Den russiske nobelprisvinner Aleksandr Solzjenitsyn er representert med følgende sitat: «Sakte gikk det opp for meg at linjen som skiller godt fra ondt, ikke går mellom ulike grupper – stater, klasser eller politiske partier – men tvers gjennom et hvert menneskelig hjerte.»

LES OGSÅ: – Kun høyre ekstrem terror samlet folket

Også i fengsel

Broderiene er laget av 83 unge, eldre, kvinner og menn som har skrevet og sydd sitatene på fargede lerretsbiter. Prosjektet er også blitt en bok hvor filosof Lars Svendsen har skrevet et essay om ondskap og kunstkritiker Lars Elton har skrevet en intervjutekst.

Kunstneren Lise Bjørne Linnert har samlet alle sitatene på sin hjemmeside på nett. Så langt har utstillingen i hovedsak vært vist på biblioteker. Etter utstillingen i domkirken, skal den vise i et fengsel i Drammen.

– Mitt mål er å vise den i ulike sammenhenger, også i en moské, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur