Kultur

Norske tegneserier med pondus

20 år med Pondus og venner er tittelen på tegneserieutstillingen som åpner på Galleri Oscarsborg lørdag. Utstillingen markerer Pondus' 20 årsjubileum, og presenterer i alt 6 norske tegneserieskapere.

Bilde 1 av 2

Da Frode Øverli lanserte Pondus i Dagbladet i 1997, hadde ikke norske aviser trykket en eneste norsk tegneserie på 25 år. Siden den gang har norske tegneserier øket i status og tatt over en stor del av markedet.

Pondus-serien har vært en brøytebil for norske tegneserier, sier Børge Lund som står bak tegneserien Lunch.

LES OGSÅ: Årets beste bøker

Full jobb

I dag er Lunch den serien som øker mest, den publiseres i 90 forskjellige medier på nett og papir.

– Det startet som et eksperiment til en konkurranse i 2007, da var jeg selv i full jobb – på et kontor. Det er nok ikke tilfeldig at rammen om serien er et kontormiljø med Kjell som hovedfigur, forteller Børge Lund.

Nå er han fulltids tegneserieskaper og på Oscarsborg stiller han ut både tegneseriestriper, originaltegninger og silketrykk.

Børge Lund (Lunch) og Pondus-skaperen Frode Øverli stiller ut sammen med Martin Kellerman (Rocky), Lina Neidestam (Zelda), Nils Axle Kanten (Hjalmar/Firekanta) og Fredrik Skavlan (Skavlans ark).

Følg oss på Facebook og Twitter!

Humor

– Tegneserier som kunstform har øket sin status jevnt og trutt siden 90-tallet, det skyldes økende kvalitet og relevant innhold. Det skjer mye positivt både innen klassiske striper, undergrunnsserier og tegneserieromaner. Vi er spesielt gode på humor-serier. Det spesielle her i landet er at ikke bare de unge leser humor, hovedvekten av mine lesere er voksne mennesker, forteller Lund.

LES OGSÅ: Fikk 7-Eleven til å slutte selge Playboy

Han forklarer suksessen til Lunch med at den tar humor på alvor.

– Selv om det er mye tull og tøys, så forholder serien seg til folks arbeidshverdag. Der har jeg kanskje klart å treffe en nerve. En tegneseriestripe må ikke nødvendigvis være lett fordøyelig, men den må snakke umiddelbart til leseren. Du leverer fire ruter som folk forholder seg til i 20 sekunder. Da er du nødt til å levere noe som treffer, sier Børge Lund.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur