Kultur

Hermon forlag trekker himmel-bok

Historien om gutten som kom til himmelen har gått verden rundt. Nå viser det seg at alt er løgn.

Han er blitt kjent som gutten som kom til himmelen i boken «The Boy Who Came Back from Heaven». Men Alex Malarkey var aldri i himmelen.

I et åpent brev publisert på pulpitandpen.org skriver han at det hele var en løgn.

– Jeg døde ikke. Jeg kom ikke til himmelen. Jeg sa jeg kom dit fordi jeg ville ha oppmerksomhet, skriver han og fortsetter.

– Jeg hadde ikke engang lest Bibelen. Mennesker har tjent på løgner, og de forstetter å gjøre det. De burde leste Bibelen, som er nok i seg selv. Bibelen er den eneste kilden til sannhet. Ikke noe skrevet av et menneske er ufeilbarlig.

Han oppfordrer forlaget Tyndale House om å trekke boken som i over to år var på bestselgerlisten i New York Times. Det har forlaget nå gjort, skriver The Washington Post.

LES MER: Hvem tjener penger på vårt behov for å snakke med de døde?

Trekker boken

Det er Hermon forlag som har rettighetene til boken her i Norge under tittelen Gutten som vendte tilbake fra Himmelen.

På sin Facebook-side bekrefter forlaget nå at de trekker boken fra markedet.

«Vi har i dag fått bekreftet fra det amerikanske forlaget at dette stemmer, og vi trekker boken umiddelbart fra salg i Norge», skriver de.

Vårt Land forsøkte å komme i kontakt med Hermon for å få en kommentar.

– Ikke på en søndag, svarte forlagssjef Svein Andersen og la på røret.

Boken er nå borte fra forlagets nettsider.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ulykke

Historien starter i 2004. Da ble Alex utsatt for en bilulykke. Etter to måneder våknet han fra koma og fortalte historien som sin tur til himmelen.

Denne reisen ble til en bok, i hovedsak skrevet at faren Kevin, som var føreren av bilen da ulykken skjedde. I USA utkom boken i 2010 og solgte i over 1 million eksemplarer.

LES MER: Usanne beretninger om himmelen

Konflikt

The Washington Post skriver at det er uenighet om når Alex avkreftet himmelhistorien.

Forlaget skal i to år ha vært kjent med at Beth Malarkey, mor til Alex og Kevins kone, ikke skal ha vært komfortabel med boken og ment den inneholder unøyaktigheter.

I april i fjor la hun ut dette på bloggen sin:

«Det er både forvirrende og smertefullt å være vitne til at boken The Boy Who Came Back from Heaven ikke bare fortsetter å selge, men i tillegg for det meste ikke blir stilt spørsmål ved.»

Hun mener boken ikke er i tråd med Bibelen og at hennes sønns innvendinger er blitt ignorert. Hun påstår også at Alex ikke har mottatt penger fra boksalget.

Forlagets kontrakt er kun med Kevin Malarkey. Avisen har ikke lyktes å få kontakt hverken med han eller Beth Malarkey.

– Ekstrem teologi

Vårt Lands anmelder var skeptisk til teologien etter å ha lest boken da den utkom på norsk i 2012.

«Kevin Malarkey presenterer til tider en teologi som ville vært radikal selv i de mest ekstreme trosmenigheter», skrev David Åleskjær den gang.

Han var også kritisk til hvordan faren bruker sønnens historie.

«Det er litt av et press denne boken legger på unge Alex. Det virker en smule inkonsekvent at boken til stadighet gjentar at Alex ikke ønsker oppmerksomhet rundt seg selv eller sitt himmelbesøk, samtidig som den gjengir profetier som sier at gutten skal bli en like stor evangelist som Billy Graham. Det spørs vel om ikke det lureste hadde vært om faren bevarte slike profetier i sitt hjerte i stedet for å rope dem ut fra hustakene», mente anmelder Åleskjær.

I høst kom himmelfilmen Heaven is for real, som ble en suksess her hjemme. Denne filmen bygger på boken Himmelen er på or'ntli, ikke Gutten som vendte tilbake fra Himmelen. Hermon forlag sitter på rettighetene til begge bøkene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur