Den svenske sangeren går ved hjelp av en benprotese, men bruker av og til rullestol. Hun kjører bil med føttene, skriver og maler med hjelp av munnen og tærne. Etter flere år i verdenstoppen i svømming, stilte hun opp som sanger under åpningssermonien i Nagano-OL i 1998. Siden har hun holdt 50-turneer i Asia, flere også i USA, og i Sverige er hun blitt rikskjendis. Vårt Land traff henne etter hennes første Norges-konsert.
– Sang og musikk er en fin måte å fortelle om min kristne tro på. At jeg med mine fysiske handikap har greid å ta tak i talentet mitt, og livet mitt slik jeg har gjort, tror jeg også kan være et vitnesbyrd om at alt er mulig for Gud, sier Lena Maria Klingvall.
– Har du vært bitter på Gud på grunn av handikappet ditt?
– Nei. Jeg tror ikke Gud med vilje skapte meg slik, men jeg tror det likevel var en mening med det. For eksempel å gi andre som har store utfordringer i livet, trøst og håp.
Svømmekarriere
46-åringen takker foreldrene som behandlet henne som et helt normalt barn under oppveksten, og tidlig lærte henne å se positivt på menneskene og mulighetene hun møtte.
– En kort periode gråt jeg fordi jeg ikke kunne stå på hendene slik de andre barna gjorde, men så skjønte jeg at jeg kunne gjøre så uendelig mye annet, for eksempel svømme.
Fra hun var tre år tok faren henne jevnlig med til svømmehallen i Jönköping, hvor hun snart svømte fra atskillig eldre og funksjonsfriske barn. 18 år gammel tok hun to VM-gull og satte to verdensrekorder.
– Oppmuntringer og bekreftelser på meg selv fra familie og venner har betydd mye, men jeg oppdaget tidlig at jeg ikke kunne basere livet mitt på at andre skulle ordne opp for meg. Den mentaliteten er blitt et stort samfunnsproblem. Til syvende og sist er det opp til oss selv.
Utviklet stemmen
Da svømmekarrieren var over, var det flere som mente hun burde gjøre noe mer ut av musikaliteten og sangstemmen sin.
– Jeg hadde aldri vurdert å bli sanger, men tenkte det ikke kunne skade å søke på en musikkskole.
Til sin store overraskelse kom hun inn på The Royal Academy of Music i Stockholm, hvor hun studerte i fire år.
– Jeg hadde en fantastisk sanglærer som hjalp meg å utvikle stemmen så jeg kunne bli profesjonell sanger, forteller Klingvall.
Meningsfull hverdag
I romjulen var hun med i barneprogrammet «Philofix» på svensk TV, og nå i januar skal hun holde en rekke kirkekonserter. Etter det skal hun være med i «Så ska det låta» (Sveriges «Beat for beat»), før nye konserter i Asia står på planen.
– For meg er det et godt liv å ha travle, men meningsfulle dager. Jeg tror alle mennesker, uansett om de har et handikap eller ikke, ønsker å finne en meningsfull hverdag. For meg har troen på en kjærlig Gud, som ikke forventer at jeg skal prestere noe for ham, vært en viktig del av dette.
Følg oss på Facebook og Twitter!
At Sveriges kong Carl Gustav XVI har gitt henne sin fortjenstmedalje for innsatsen som atlet, artist og forbilde for folk med handikap både i Sverige og resten av verden, setter hun stor pris på.
– Jeg er stolt, men også veldig ydmyk.
Den 45-årige sangeren synes Evert Taube sier det så fint: «Ja, vem har sagt at just du skall ha hörsel och syn, höra böljornas brus och kunna sjunga. Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn och som fågeln på vågorna gunga».
– Vi kan ikke ta noe for gitt her i livet. Jeg har for eksempel et samlivsbrudd bak meg. Livet blir sjelden slik vi forventer det skal bli. Men ofte blir det bedre, sier Lena Maria Klingvall.