Kultur

Nobelkonsert mer ære 
enn karriere

Norske musikkbransjefolk tror ikke Gabrielle Leithaugs opptreden på Nobelkonserten vil bety noe for en karriere utenlands.

– Jeg tror Nobelkomiteens valg av Gabrielle, som eneste norske artist på Nobelkonserten, først og fremst skyldes at hun er en drivende god live-artist, men det er urealistisk å tro at en slik opptreden alene kan bety noe internasjonalt gjennombrudd, sier Kathrine Synnes ­Finnskog om det prestisjefulle oppdraget jenta fra Frekhaug er tildelt.

Synnes er direktør for Music Norway, en stiftelse opprettet av Kulturdepartementet, med formål å legge tilrette for eksporttiltak og internasjonal profilering av norsk musikk. Hun er ikke i tvil om at en så stor TV-sending som Nobel­konserten er et internasjonalt utstillingsvindu.

– Skal norske artister dra nytte av en Nobelkonsert-opptreden i utlandet, vil det være en forutsetning at de allerede har fått en viss internasjonal oppmerksomhet, og at det er en viss etterspørsel etter dem i utlandet – slik tilfellet var med Alexander Rybak i 2009, og – ikke minst – Nico & Vinz i fjor, sier Synnes Finnskog.

LES OGSÅ: 1.200-1.300 mennesker hyllet fredsprisvinnerne med fakkeltog

Perfekt timing

For Nico & Vinz mener direktøren i Music Norway at timingen var helt perfekt.

– De hadde allerede en internasjonal hit som ofte ble spilt på radio, ikke minst i USA, og nå fikk folk se dem «live» i fjernsynsruta også.

At Nobelkomiteen dette året valgte en artist som synger på norsk, endog på dialekt, tror ikke Synnes Finnskog nødvendigvis er et hinder for å få internasjonal oppmerksomhet.

– I Skandinavia er det jo ikke noe problem. Vi har også sett at band som Kvelertak og Kaizers Orchestra har gjort det bra i utlandet med norske tekster. For Gabrielle tror jeg denne opptredenen likevel først og fremst er en stor ære, sier hun.

Merkevarebygging

Oppdraget vil uansett være merkevarebygging av en artist som plateselskapet Universal Music satser på, om ikke annet i Norge, mener Music Norway-direktøren.

– Jeg håper bare ikke hun blir klippet bort i TV-sendingen til utlandet, som dessverre har vært en tendens når det gjelder norske artister tidligere år, sier Synnes Finnskog.

LES OGSÅ: Ydmyk og stolt Malala takker for nobelprisen

Førstevalg

Norskansvarlig hos Universal Music, Silje Sjulstad, sier det var Nobelkomiteen som kontaktet dem med en forespørsel om Gabrielle, og ikke plateselskapet som prøvde å selge henne inn.

– Nobelkomiteen sa hun var et klart førsteønske blant norske artister, og det skjønner jeg godt. Gabrielle har hatt et fantastisk år, blant annet med sommer­hiten «Fem fine frøkner». Dessuten er hun en veldig dyktig live-artist, sier Sjulstad.

Satt program

Musikkjournalistveteran Arild Rønsen tror heller ikke opptredenen på Nobelkonserten vil gjøre Gabrielle kjent utenfor Norges grenser.

– Det er jo et litt «satt» program, dette – og jeg tviler sterkt på at plateselskapsfolk i Los Angeles vil følge sendingen. Det er ikke akkurat Øya-festivalen vi snakker om. Når det er sagt, så har Bono vært med, så det er ikke dårlig «standing» heller, sier Rønsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

At Gabrielle synger på norsk, tror han ikke nødvendigvis vil skremme vekk utenlandske seere.

– Jonas Fjeld fortalte meg en gang at da han turnerte i USA med Rick Danco og Eric Andersen, var det aldri så stille under konsertene som da de sang på norsk. Og Mari Boine er jo blitt internasjonal artist ved å synge på samisk. Når det gjelder Kaizers Orchestra, er det ikke så rart at de fikk et marked på kontinentet med jærdialekten sin. Det er vel ikke så mange her på berget som skjønner hva de synger heller, ler Rønsen.

En influensasyk Gabrielle var tirsdag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Mer fra: Kultur