Kultur

Kirkekopiering kan redde håndverk

Gjenreisningen av Porsgrunns nedbrente kirkestolthet kan redde gamle håndverktradisjoner.

Fortsatt er det langt fram til en avgjørelse, men dersom Østre Porsgrunn kirke blir gjenoppbygget, kan det bidra til å redde gamle håndverk.

LES OGSÅ: Vår byggekunst er døende

– Gjenreisning av Østre Porsgrunn kirke med tømring og laft, snekkerarbeider, treskjæring, smiing, dekorasjonsmaling med mer, vil bli et unikt opplæringsprosjekt i Norge og et uvurderlig tiltak for å ta vare på og videreføre det som kalles handlingsbåren kunnskap. Det trenger vi for å bevare kompetanse og ta vare på kulturarven i Norge, sier Aasmund Beier-Fangen.

Kirkeskatt. Beier-Fangen viser til riksantikvar Jørn Homes uttalelser i Vårt Land før helgen der han advarte mot at eldgamle tømrertradisjoner er i ferd med å dø. En av grunnene til det er at kommuner praktiserer de nye byggeforskriftene slik at det i praksis er forbud mot å bygge i helt tømmer og lafteteknikk.

LES OGSÅ: Krangler om hvem som skal bestemme

Den tidligere konservator og museumsbestyrer i Porsgrunn har engasjert seg i Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke. Like etter brannen i april 2011, var det flere som tok til orde for at kirken måtte gjenreises i sin fulle prakt. Kirken var nyrestaurert til 250 års jubileet i 2009, og en av landets flotteste trekirker gikk tapt da den ble påtent.

Folk flest. Komiteen for gjenoppføring ble etablert 2. påskedag 2012 med formål å arbeide for rekonstruksjonsalternativet. En støttegruppe best år av fagfolk innenfor arkitektur, kunst og kulturhistorie og teller blant andre arkitektene Arne Sødal og Geir Helland og kunsthistorikerne Truls Aslaksby og Tommy Sørbø.

LES OGSÅ: Didrik sang for ny kirke

Mens kirkelige interesser i Porsgrunn går inn for å utlyse en arkitektkonkurranse med tanke på å bygge en kirke som dekker menighetens mange behov og nye krav til offentlige bygg, mener Beier-Fangen det ikke er tvil om at folk flest går inn for å gjenreise kirken. Han viser til innsamling av underskrifter og en rundspørring i Telemarks Avisa der mer enn sju av ti går inn for gjenreisning.

– Hvorfor skal en håndfull personer diktere saken når et flertall i befolkningen ønsker gjenreisningen? spør Beier-Fangen.

Provokasjon. Nylig meldte Porsgrunn Dagblad at «flere sentrale personer i kirkeprosessen» ville rive gravkapellet. Kapellet er bygget i samme stil som kirken, og selv om det ikke er mer enn 100 år gammelt, har både Riksantikvaren og lokale krefter sagt klart i fra at kapellet må bli stående.

I en lederartikkel sier Porsgrunn Dagblad: «Ingen forventer at menighet og fellesråd skal legge seg paddeflate for krav, ønsker og museumsvoktere. De må kunne utrede hva slags kirkebygg som vil fungere best de neste 250 årene, men ved å arbeide for riving av kapell og tukling med gamle gravminner har noen valgt en linje som ligner en provokasjon.»

– Ville veier. Lederen minner om det ikke er snakk om «et internt forsamlingslokale for spesielt interesserte som skal bygges på Kjerkehaugen, men en kirke for hele byen. Nå har Riksantikvaren fortalt hvor skapet skal stå. Tilhengerne av gjenoppbygging har advart mot arkitektkonkurranse, og sagt at arkitektkonkurranse er sikker oppskrift på spetakkel.»

Når Fellesrådet snart setter sammen en byggekomité, er avisens råd at komiteen ikke bør «opphøye menighetens behov til noe som er større og helligere enn vanlige folks forhold til sin kirke. I så fall vil de raskt komme på ville veier.»

– Kopi lite sannsynlig. Johannes Sørhaug har som kirkesjef i Porsgrunn i elleve år, vært med på prosjektet med å restaurere kirken fram mot 250 årsjubileet og sitter nå midt i diskusjonen om et nytt kirkebygg.

– Jeg er litt usikker på om det er kirkens primære oppgave å ta vare på tradisjonshåndverk. Det er en spennende utfordring å både ivareta byens historie og menighetens behov, sier Sørhaug.

Han våger ikke å si noe om sjansene for at kirken kan bli gjenreist slik den var.

– Jeg tror imidlertid det er mer sannsynlig at det blir noe annet enn en kopi slik menighetens behov er skissert.

Se bildeserie fra kirkebrannen.

– God dialog. Det første åpne møtet er holdt. Arbeidet med reguleringsplan pågår. En arkeologisk undersøkelse må gjøres, noe som kan føre til videre utsettelse av hengig av hva arkeologene finner.

Sørhaug kjenner seg ikke helt igjen i Porsgrunn Dagblad sin beskrivelse av debattklimaet. Han mener det pågår en «tett og god dialog» om kirkebyggingen.

– Heldigvis er det noen som melder seg på banen. Komiteen ønsker klart å gjenreise kirken slik den var. Fra kirkens side er det ikke sagt noe om hvordan kirken skal se ut. Det er imidlertid veldig utfordrende å se at man kan innfri det ønsket med det romprogrammet menigheten har. Slik jeg ser det, har likevel ikke det ene utelukket det andre, sier kirkesjefen.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Kultur