Kultur

Ingen klovn

Selv om det er lett å smile av rollefiguren til Anders Baasmo Christiansen i den andre filmen om «Arn», er skuespilleren klar på at han ikke er noen klovn.

Rett fra stor premiere på «Arn Riket ved veiens ende» i Stockholm mandag ankom blåøyde, blonde og skjeggete Baasmo Christiansen Den norske filmfestivalen i Haugesund tirsdag. Han var fornøyd over god mottakelse og mye champagne i nabolandet.

De lo. Svenskene synes det er «så gullig» med nordmenn, så de lo da min rollefigur Harald kom fram på lerretet, forteller Anders Baasmo Christiansen om stockholmspremieren.

Høyeste utmerkelse. Og søndag fikk han teaterbransjens høyeste utmerkelse, Hedda-prisen, for sin innsats som Hamlet. 32-åringen utmerker seg i alle formater. I 2002 fikk han Amanda for sin innsats i filmen «Buddy».

Vennskap. I filmen blir Anders Baasmo Christiansens rollefigur Harald den eneste virkelige vennen til Arn. Alle andre rundt ham er enten slektninger som behøver en alliansepartner, eller folk som behøver en forsvarer. Harald derimot er Arns eneste betingelsesløse venn. Harald redder livet til Arn når de møtes for første gang. Det er jo så klart en god start på et vennskap. Siden gjengjelder Arn det og ber Harald reise før et slag som tempelridderne umulig kan vinne, forteller Joakim Nätterqvist som spiller Arn i begge filmene.

Lystig viking. Mens Arn er en alvorlig og preget mann, utgjør Baasmo Christiansen det lette innslaget i stemningen. Harald er en lystig viking som fantaserer om øl når tempelkrigerne rir gjennom den varme ørkenen. Han synes det er vanskelig å tro på Gud der Arn er uten tvil, men er en fryktløs kriger. Hans figur er lett, men ikke for enkel. Jeg var opptatt av å balansere inntrykket og synes jeg fikk det bra til. Harald skal være morsom, men ingen klovn, forklarer Baasmo Christiansen.

Klipper. Det er over ett år siden innspillingen av filmene ble avsluttet og nesten to siden de startet. Filmene er spilt inn i Marokko og i Sverige. Samtidig med at den andre filmen nå skal vises i hele Norden, arbeider filmteamet med å klippe sammen den første filmen «Arn Tempelridderen» og den premiereklare «Arn Riket ved veiens ende» til én internasjonal film. Når denne blir ferdig er ennå helt klart.

Ble lettet. Det er lenge siden vi hadde innspilling, og da jeg så resultatet i Stockholm, syntes jeg resultatet ble balansert og bra. Det har blitt slik jeg ønsket det skulle bli, sier Baasmo Christiansen. 32-åringen har det travelt etter at han for fire år siden valgte å satse på en frilanstilværelse som skuespiller. Han liker å variere mellom teater, film og TV og sier han er glad for at det er mulig å styre arbeidslivet sitt selv. Nå er jeg nettopp ferdig med en lang turné med Riksteateret og Hamlet. Det har vært givende, men er også et tungt stykke. Framover skal jeg jobbe med TV en stund, og det blir deilig, forteller han.

Lot stjernen vente. I «Arn» har Stellan Skarsgård en betydelig rolle. Det er en av Anders Baasmo Christiansen tre store forbilder, sammen med Marlon Brando og Charlie Chaplin. Men de spiller i ulike deler av filmen og møttes aldri på settet. Først da filmen skulle vises i Cannes skulle vi møtes. Jeg visste imidlertid ikke at vi skulle kjøre samme bil til visningen, så jeg tok det med ro og tok meg en dusj i varmen. Da jeg omsider kom ut til bilen sto Stellan og ventet: «Du har nettopp stjålet ti minutter av mitt liv var det første han sa». Det var litt av en start, men gikk bedre etter hvert, ler Anders.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur