Kultur

«Dette koret har jeg ventet på hele livet!»

Grete Løkvik og Hilde Haakonsen har fulgt Alle kan synge-kurset fra starten i februar i år. De to har på hver sin kant drømt om å kunne synge, men ingen av dem har tort å oppsøke et vanlig kor.

Da de hørte om Carl Høgsets kurs for såkalte kråkesangere, var de ikke i tvil om at dette var sjansen. Begge er strålende fornøyd med utbyttet så langt. Enkel, grunnleggende sangteknikk har gjort dem trygge nok til å åpne munnen og synge ut, uten å være redde for at stemmen brister. De kan ikke få rost dirigent Høgset nok for god tilrettelegging og inspirerende undervisning. Selvtilliten har steget flere hakk de siste månedene. For Hilde Haakonsen har det også ført til at barnebarna får en helt annen kvalitet på framførelsen av Bæ, bæ lille lam.

- Nå må jeg synge for dem alle sammen på telefonen, i tur og orden, forteller hun.

En i mengden.

Det er mange som deltar på Carl Høgsets kurs. Rundt 100 kvinner og menn finner veien til Foss skole på Grünerløkka i Oslo hver mandag. Sammen med de som kommer dit på onsdager, blir de omtrent 150 til sammen. For de fleste er det trygt å kunne gjemme seg bort i mengden. Dette er også noe av intensjonen, forteller Høgset. Terskelen for å delta skal være lav. Det er viktig at ingen føler seg på utstilling. Alle skal få øve opp stemmen sin i fred og ro. Samtidig skal de kunne oppleve gleden ved å synge sammen med mange. Etter tre kvarters oppvarming og pause, er det stemmeøvelser med sopraner, alter og en mannsstemme. Særlig for mannsstemmene og altene er det vanskelig. Sopranene har fordelen av melodistemmen, men må opp i høyden. Det låter slett ikke verst, og flere av deltakerne innrømmer at det nok er selvtilliten det skorter mest på. Også Høgset mener at de fleste som deltar på kursene har helt vanlig, fine stemmer. De tror bare ikke på det selv. Bare noen få strever litt ekstra med å holde tonen.

Godt voksne.

Begge kjønn og alle aldre er representert, men hovedvekten ligger på kvinner i 40-års alderen og oppover. Grete Løkvik tror at nettopp denne aldersgruppen har savnet et kortilbud. Terskelen for å oppsøke et lokalt kor kan være svært høy, men at så mange middelaldrende kommer til Høgsets kurs viser tydelig at denne aldersgruppen har mange potensielle sangere, mener hun.

Flere av kursdeltakerne forteller at det har vært en sorg å ikke tørre å synge. De har holdt munn i fødselsdagsselskap og firmafester, foran Da Capo på NRK og i kirken. Noen ble ledd av som barn. Slikt setter seg godt fast. Kurset er blitt en åpenbaring i sangglede. Arbeidskolleger og venner inviteres med. Jungeltelegrafen er en viktig medhjelper for å gjøre tilbudet kjent. Sturla Rusånes forteller imidlertid at for noen er terskelen fortsatt høy.

- Jeg sendte ut en e-post om dette på jobb for en tid siden, og flere har forhørt seg om kurset, men foreløpig har ingen blitt med, dessverre.

Jorunn Olsen har begynt å legge merke til hvor feil sangteknikk mange artister i radio og tv har. Alle nevner at selvtilliten har vokst i takt med at mestring av de tekniske sidene av sangen. På sikt vurderer flere å finne seg et mer etablert kor.

Carl Høgset har sett seg lei på at så mange får stempelet «brummere» allerede i barneskolen. Mange barn er flinke til å synge når de begynner på skolen, men mange er det ikke. Det betyr ikke at de ikke kan lære, mener han. For noen kan det ta år å trene opp hukommelsen for toner og melodier. Det er imidlertid bare tre til fire prosent av befolkningen som aldri kan lære å holde en tone. Ingen forventer at barn skal kunne lese og skrive når de møter opp på skolen, men merkelig nok forventes det at de skal kunne synge. Høgset ønsker seg mer sangundervisning allerede tidlig i skoletiden. Det er svært synd å stenge folk ute fra det sosiale fellesskapet sang er, mener han. Han viser til at sang er en svært viktig miljø- og identitetsskaper, både i festlig lag og for eksempel i kirkelig sammenheng.

- Tenk så utenfor man føler seg hvis man ikke tør å synge mens orgelmusikken bruser og alle andre synger med!

Ideen.

Selve ideen om et sangkurs for «kråkesangere» har Carl Høgset fått fra kolleger i Sverige. Der er denne typen kurs blitt svært populære i løpet av de ti årene de har vært i virksomhet. - I Sverige kalles disse kursene «Jag kan inte sjunga» og «Jag kan sjunga litt», forteller han. Selv har Høgset valgt å kalle opplegget «Alle kan synge litt». Det er også satt opp et mål for høstens kurs. I Oslo konserthus, 21. desember, skal deltakerne på kurset vise hva de har lært. Da går konserten «Alle kan synge julen inn» av stabelen, med innleide krefter på solist- og musikerfronten.

Hvor finnes sangkursene?

For å finne tilsvarende kurs rundt i landet, anbefales å kontakte Norsk musikkråds fylkeskontor der du bor. Liknende kurs arrangeres for tiden i Aust-Agder, og har tidligere vært arrangert både i Troms og

Hordaland.

Mer fra: Kultur