Kristen nostalgi

Mange kristne i USA ser tilbake til 1950-tallet som en glanstid med hjemmearbeidende husmødre og en hierarkisk familie- og menighetsstruktur.

Mange kristne i USA deler Trumps nostalgi for 50-tallet, skriver Ingunn Folkestad Breistein
Publisert Sist oppdatert

Som gjesteforeleser ved et universitet som tilhører Sørstats-baptistene, opplevde jeg en total stillhet blant studenter og ansatte da innsettelsen av Barack Obama som president 20. januar 2009 ble overført på storskjerm. To ansatte tok meg med til Memphis og en utstilling som viste Rosa Parks og Martin Luther Kings kamp for borgerrettigheter. De var overrasket over at fortellingen om diskrimineringen de svarte hadde blitt utsatt for, gjorde så sterkt inntrykk på meg. Sammen med familien jeg bodde hos under oppholdet, så jeg en seks timers TV-serie om kampene under den amerikanske borgerkrigen (1861-65), og de snakket mye om hvordan Sørstatenes levemåte og tankegods var blitt overkjørt av Nordstatene etter at krigen var tapt. Disse opplevelsene kan danne et bakteppe for å forstå hvorfor så mange kristne støtter Donald Trump – noe som kan virke uforståelig sett fra Norge.

50-tallsnostalgi

Donald Trump er av flere blitt sammenliknet med Hitler, og nedbyggingen av demokratiet i USA med Weimar-republikkens fall i 1933. Men kanskje må vi gå lenger tilbake i tid for å forstå det som nå skjer i USA. I Sørstatene finnes det ennå en nostalgi blant mange hvite som handler om nederlaget i borgerkrigen, over en livsstil og en tankemåte som måtte vike for Nordstatenes vilkår etter borgerkrigen. Det kan virke som om noen av Donald Trumps ideer og presidentordrer peker tilbake på tiden før borgerkrigen, og de livsvilkår som fantes (ikke minst for rike hvite menn) i Sørstatene før slaveriet ble avskaffet i 1865.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS