Korstogene er aldri glemt i Midtøsten

Utvandringen av kristne har nær sammenheng med den israelske okkupasjonspolitikken. Men det er viktig å forstå hvordan vi i vest har bidratt.

l
KORSTOG: Korstogene er aldri glemt i Midtøsten, hverken av kristne eller av muslimer. Invasjoner fra vest har alltid forvansket forholdet mellom kristne og andre, skriver Trond Bakkevig.
Publisert Sist oppdatert

Jerusalem var verdens midtpunkt på mange av middelalderens kart. Noen var tegnet som et trekløver. Bladene var Europa, Afrika og Asia. Kristendommen oppsto i Midtøsten der kirkeledere og keisere avgjorde når vi feirer jul, påske og pinse. Grunnstrukturen i kirkens gudstjeneste ble utviklet i Jerusalem. Diskusjonene som førte til de viktigste kirkelige bekjennelser, ble ført mellom teologer fra Egypt, Tyrkia, Syria og Jerusalem. Bibeltekstene tar oss inn i Palestinas historie, landskap og geografi. Våre norske gudstjenester reflekterer det som for lenge siden ble bestemt i Midtøsten.

Kristendommen er en verdensreligion, men alltid preget av Midtøsten. Den var lenge majoritetsreligionen i området. Kristne er fremdeles del av det de selv kaller Midtøstens mosaikk, men de er færre og blir stadig færre. Hvorfor? Og, har vestlige kirker ansvar for det som har skjedd og skjer? Det finnes ikke et enkelt svar på spørsmålene, men det er mulig å se etter brikker av et svar som kan være til nytte for de kristne i regionen – og kanskje også for oss.

Det kirkelige og politiske bakteppet

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS