Hva med å betale det barn koster?

Å gi kvinner penger for å føde, kan være god feminisme. Og kanskje er det den eneste måten vi kan øke fødselstallene på.

BARNETALL: Emma Holten peker på at barn er en svært dyrebar ressurs, men at kostnadene har vært usynliggjort gjennom århundrene, skriver Åste Dokka.
Publisert Sist oppdatert

Denne helga diskuterer KrFs landsmøte å gi enorme skattefradrag til folk som får barn. Som feminist får jeg mild panikk over alt som smaker av reaksjonær Viktor Orban-politikk. Men også som feminist lurer jeg på om det kanskje likevel er en god idé å legge ganske mye mer penger i småbarnsfamiliene.

I dag er det sånn at kvinneyrker er dårlig betalt. Og alternativet til å jobbe, altså å få barn og oppdra dem hjemme, er et enda dårligere økonomisk prosjekt. Til sammen gjør det at vi lever i et ganske kvinnefiendtlig samfunn: Omsorg er statistisk sett kvinners domene, enten man liker det eller ei. Og den omsorgen skal ytes gratis eller billig. I tillegg skal omsorgen vi yter hjemme kjempe mot omsorgen vi yter på jobben, det er aldri nok tid til noen av dem.

Kanskje skal vi ikke så fort si nei takk til en påskjønnelse for blodslitet. Kanskje er KrFs gavmildhet nøkkelen til både synkende fertilitet og mørket som hviler over norske kvinners verste tiår, 30-årene.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS