Klimasøksmål kan gi dominoeffekt

Striden om oljeboring i Arktis er langt fra den eneste norske klimasaken som kan havne i retten. Erfaringer fra klimasøksmål verden over kan bli brukt i Norge.

Advokaten Roger Cox feirer klimaseieren mot den nederlandske staten sammen med resten av stiftelsen Urgenda. I fjor vant Urgenda og 900 nederlandske borgere et søksmål mot den nederlandske staten om at de ikke gjør nok for å bekjempe klimaendringene.
Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke i tvil om at de mange klimasøksmålene som føres og delvis vinnes i andre land, kan være til inspirasjon for Norge. Og omvendt, sier Beate Sjåfjell, professor i juss ved Universitetet i Oslo.

Forrige uke tok to norske organisasjoner ut det første norske klimasøksmålet som har blitt reist i Norge. Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt den norske stat for å åpne opp for oljeboring i Arktis, fordi de mener boringen strider med både grunnloven og Norges forpliktelser i Parisavtalen.

Søksmålet er bare ett i en lang rekke av klimasøksmål som har dukket opp over hele verden de siste årene. I alt fra land som New Zealand, Peru, USA og Nederland går barn, studenter, bønder og andre vanlige borgere nå rettens vei for å tvinge politikere og bedrifter til å gjøre mer for å bremse klimaendringene.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP