Kommentar

Rødts «demokratisk revolusjon»

Rødt vil ha en demokratisk revolusjon. Men forstår alle partiets velgere hva det betyr?

Det var ingen grunn til å klage på stemningen blant Rødts folk, da de avholdt sin avsluttende pressekonferanse i gamlebyen i Oslo torsdag formiddag.

Både leder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen skrøt av gjennomslagene siden valget. Begge hadde store ambisjoner for både kommende valg og gjennomslag.

Ideologi

Men da journalistene slapp til, var det ikke Rødts politiske skryteliste, men partiets ideologi som sto på dagsorden.

Partiet måtte blant annet svare på spørsmål om privat eiendomsrett, sine historiske forbilder, og hvordan de tolket begrepet kommunisme.

Den journalistiske interessen for Rødts ideologiske tankegods er dramatisk endret etter at partiet har ligget i flere uker over sperregrensen. De rent ideologiske svarene fra Bjørnar Moxnes framstår som en blanding av Ap på 50-tallet og SV på 70-tallet.

Moxnes avviste at Rødt er et kommunistisk parti. Derimot ønsker de å framstå som et moderne sosialistisk parti, med krav om økt statsstyring, et klasseløst samfunn og avvikling av kapitalismen.

Revolusjon

På direkte spørsmål fra Vårt Land om Rødt ønsker revolusjon, bekreftet Moxnes dette. Men ikke i klassisk forstand. Rødt vil ha en «demokratisk revolusjon». Men hva betyr egentlig det?

Selv avviser Moxnes at partiet ønsker å ta makten utenfor de demokratiske prosessene. Derimot skal altså Rødts revolusjon skje gjennom en fredelig overtagelse på Stortinget. Slik står det i programmet: «Sammen med sine allierte vil arbeiderklassen utgjøre det store flertallet og ha makt over alle viktige samfunnsområder».

Videre heter det at «i et sosialistisk samfunn vil det være demokratisk styre over alle viktige samfunnsfelt, også økonomien».

I følge Moxnes betyr det ikke at Rødt vil fjerne privat eiendomsrett, men begrense og skattlegge denne.

Protestparti

Trolig har Rødt fått vind i seilene fordi folk opplever at forskjellene over tid har økt. Mens rettighetene til vanlige arbeidsfolk har blitt svekket, sitter noen igjen med større del av kaka.

Men ser vi på Rødts velgere, er det langt fra sikkert at alle har full innsikt i hva partiets politikk i praksis innebærer, og hvilket samfunn Rødt egentlig ønsker.

Rødt er et protestparti. Deres vekst må leses mer i lys av motstand mot samfunnsutviklingen og en opplevelse av maktesløsheten mot globalisering, og tapte rettigheter, enn troen på den «demokratiske revolusjon».

Kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave fredag 29. juni 2018. 

Foto: Berit Aalborg 

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar