Nyheter

Heltene 
står i veien

Vær forsiktig med å oppfordre unge til å følge drømmene sine.

Vær så snill å ikke besøk skolen jeg jobber på, skrev Matt Amaral, som er lærer i et fattig nabolag i byen Oakland i California. Mottakeren var Steph Curry, stjernen på laget The Warrior som ble årets ligamestre i amerikansk basketball.

Følg oss på Facebook og Twitter!

- Ikke dårlige forbilder

Problemet er ikke at Steph Curry er et dårlig forbilde. Å nei, han er en en plettfri familiemann som gjerne tar et skift på det lokale suppekjøkkenet (med journalister på slep, selvfølgelig) og helst lar seg intervjue med sin tre år gamle datter på armen.

Problemet er bare at alle vil bli som ham, men nesten ingen kan. «Du og jeg vet at de har større sjanse for å vinne i lotto. Men det er ingen som forteller dem det, unntatt jeg, skriver læreren til basketstjernen.

LES OGSÅ: Sex i solnedgang

Urealistiske drømmer

Det er viktig å brenne for noe, og det kan være ­riktig å satse på det du brenner for. Men mange amerikanske tenåringer kan bli den første i sin familie som fullfører videregående og tar høyere utdannelse. Likevel ender mange opp like fattige som foreldrene sine, fordi de satset alt på å gjøre det tusen ganger bedre enn dem.

LES OGSÅ: Superheltene er ikke lenger bare hvite, heterofile menn

Jeg snakket med en annen lærer, som underviser i fattige nabolag i New Orleans. Når elevene hans ser opp fra gatene de går i, ser de idrettsstjerner klistret ut over store reklameplakater. Der ser de hva de kan strekke seg mot. «Hadde det ikke vært fint om Nike også hadde hengt opp plakater med bilder av leger, forskere og ingeniører?» spurte læreren meg.

LES OGSÅ: Vil bruke forbilder til å stoppe radikalisering

Ville bli Beyoncé

I Norge er det ikke like farlig. Om vi bommer kan vi omskolere oss. Men i USA er utdanning dyrt. 
Det kostbare helsesystemet og lave minstelønner 
gjør fattigdommen seigere og vanskelige å komme ut av.

«Kanskje du vil bli lærer når du blir stor?» spurte min amerikanske svigermor én av elevene sine, en datter av meksikanske immigranter. Men nei, lærere tjener ikke nok. Derfor ville hun bli popstjerne, slik som Beyoncé.

Problemet stikker dypere enn idretten. Problemet er hva vi snakker om når vi snakker om suksess.

LES OGSÅ: Selv superhelter er religiøse

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter