Nyheter

Skal ikke lenger dele sine tanker om livets utfordringer

Kristin Breda og Steinar Ekvik har levert siste bidrag til Vårt Land-spalten Du&Jeg.

I fem år har spaltistene delt sine tanker om livets utfordringer med leserne.Også Vårt Lands samlivsspalte legger inn årene samtidig med de to skribentene. Men avisa vil på andre måter fortsatt være opptatt av temaer kloke mennesker har reflektert over i denne spalten.

– Omtrent 75 skrivestykker har det blitt fra min hånd på de fem årene, sier Steinar Ekvik.

– På tide å gi seg med dette?

– Både ja og nei. Det har vært flott med en plattform i en riksdekkende avis. Her får jeg si noe sant om utfordringene livet kan by på, og nå ut til mange. Samtidig er risikoen ved å holde på lenge at man gjentar seg selv for mye, sier presten.

Bygge bro. – Hvilke forventninger hadde dere til oppdraget, Kristin Breda?

– Nøkkelen til mitt ja til å være spaltist, var også å nå bredt ut til folk med det som ligger meg på hjertet: Livet er i blant krevende for oss alle, og noen får mer å bære enn de har krefter til. Men da finnes det hjelp. Jeg vil alminneliggjøre livets strev for å gi de som trenger det et puff til å våge å be om hjelp. Slik har jeg forsøkt å bygge en bro til det behandlingsapparatet jeg kjenner godt gjennom jobben min, sier Kristin Breda.

– Hvordan har oppgaven svart til forventningene?

– Jeg hadde nok sett for meg at vi skulle få inn flere brev fra leserne med spørsmål og innspill, slik det var i starten med denne spalten. Noen brev med sirlig håndskrift har jeg også fått. Men en ny medietid med e-post, Facebook, blogger, Twitter og Vårt Lands verdidebatt har fosset inn over oss i disse årene. I dag kan folk ytre seg i mange kanaler, og brevet sakker akterut, mener Breda.

– Ja, ofte ble det til at vi tok opp temaer selv, eller redaksjonen har foreslått aktuelle saker å reflektere rundt. Både jeg som prest, og sikkert også Kristin som familieterapeut, kommer tett på andres liv som blør. Derfor har tilfanget av ideer å skrive om likevel vært bra, synes Ekvik.

Barna. – Hva har dere likt best å skrive om?

Breda: – Mitt viktigste anliggende er å løfte fram barneperspektivet. Statistikkene over samlivsbrudd er alarmerende. Mange familier lever i krise, og når kommunikasjonen mellom foreldrene bryter sammen, får barna ofte utfordringer de ikke kan takle. Dette rammer familier rett utenfor døra mi og døra di. Som naboer og venner må vi bry oss, og gi støtte der vi kan. Tabuene for å søke profesjonell hjelp i krise må også nedkjempes.

Prest og sjelesørger Steinar Ekvik forsøker også å se barnas situasjon når han møter familier i krise, for eksempel i forbindelse med dødsfall. Slik som den vesle jenta som mistet faren sin, men opplevde at ingen så hennes sorg. All støtten og oppmerksomheten gikk til moren.

– Jentungen sto midt i sitt unge livs store tragedie, men følte seg oversett. Hva gjorde hun med det? Gikk opp på balkongen og klipte av seg det lange, fine håret. Et rop om hjelp som ikke var til å misforstå, kommenterer han, og legger til:

– I disse fem årene har jeg likevel prøvd å ikke bare skrive om det krisebetonte, spesielle og vanskelige i livet. Mindre dramatiske og hverdagslige ting som mange kan kjenne seg igjen i, fortjener også plass. Generelt har motivasjonen min vært å lage et lesestykke om det nære, til å ta med seg og fundere litt over, kanskje sammen med noen rundt middagsbordet.

Provoserte. – Og hvilke tilbakemeldinger har leserne gitt?

Breda: – Flest kommentarer har kommet fra folk som kjenner til meg og følger spalten. En sak som utløste forholdsvis stor respons, var da jeg skrev om kjønnsidentitet og homofili. Reaksjonene var både positive og negative. En annen sak som provoserte, var den om barn og dataspill med voldelig innhold. Jeg refererte forskning på området, som ikke ensidig tok avstand. En del lesere mener imidlertid at voldelige spill uansett er helt forkastelige, og at jeg burde tatt et klart standpunkt mot den slags dataspill. Men saklig debatt om kontroversielle spørsmål er bare bra.

Steinar Ekvik har også fått mest respons fra folk i lokalmiljøet, eller når han reiser rundt med foredrag. Parallelt med oppdraget for Vårt Land skriver han om livets små og store spørsmål i Fredrikstad Blad.

– Mennesker som ikke hører til Kråkerøy menighet, har kommet til gudstjeneste her for å undersøke om jeg forkynner like jordnært som jeg skriver i spaltene. Slikt er fint å høre. Jeg får bekreftet at skriveriene mine er tett på livet og oppleves som matnyttige, sier han.

Gode råd. – Noen råd på tampen?

Breda: – At alt skal munne ut i fem punktvise råd, er jeg helt i mot. For eksempel nå som sommeren nærmer seg, er pressen snart full av gode råd om hvordan overleve med alle problemene ferie fører med seg. Hvorfor bestandig lete etter problemer? Mitt eneste råd om sommerferie er å forholde seg avslappa til den. Unngå skyhøye forventninger og prøv å huske gode ferieminner, som krabbefiske fra brygga og late dager. Vanlige liv rommer mye mer enn kriser.

Når det er sagt, er mitt generelle råd i både hverdag og fritid å legge inn hyppige små pauser for å reflektere over hva som skjedde, og hvorfor. Bevisste tanker rundt det som hender deg – det er en kilde du kan øse dine egne råd opp av, avslutter familieterapeut Kristin Breda.

Ekvik: – Refleksjon er også et stikkord for meg. Ikke minst i begravelser kommer ettertanken helt naturlig. Hva kan vi være takknemlige for, og hva var det som ødela? Livet er et blandet regnskap for de aller fleste. Mitt beste råd må være å forsøke å omfavne det livet du har fått, avslutter sokneprest Steinar Ekvik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter