Nyheter

Parforhold: Farlig å ikke snakke sammen

Jobb og fritidsaktiviteter skal evalueres og forbedres. Hvorfor våger vi ikke gjøre det samme med samlivet vårt?

Mange par sliter fordi de aldri har snakket sammen om forholdet sitt. Er vi fornøyd med tingenes tilstand? Holder dette for hele livet? Eller er det ting vi skulle ønske var litt annerledes, noe vi savner eller gjerne skulle vært foruten? Å starte en slik samtale kan være svært vanskelig. For hvordan skal vi komme i gang? Ønsker vi begge det, eller er det gått så lang tid at vi er engstelige for hva som vil komme? Tør vi snakke om oss, om det som er godt og om det som er vanskelig?

Utgangspunktet viktig. Både motiv og utgangspunkt gjør at samtalen om kjærlighetsrelasjonen kan oppleves sårbar. Vi er nok alle litt på vakt og vár for kritikk. Da blir det viktig å signalisere tydelig hva motivet er, at en har felles interesse og mål og ønsker endring. Noen foretrekker å avtale tid for en prat, mens andre helst vil at det skal starte spontant. Begge deler kan være vrient å få til.

Viktigere er starten på samtalen. Forskjellen er stor på: «Du, jeg synes ikke det fungerer så bra når vi er ute blant venner», eller: «Jeg synes du ofte du tar andres side fremfor å være på min». Da er det bedre med et åpent spørsmål: «Hva tenker du om oss som par?». Unngå lukkede «hvorfor»-spørsmål og retoriske spørsmål som: «Er det greit at du alltid kommer for seint hjem til middag?» Begge kategorier framtvinger forsvar og angrep hos den andre.

Hold fast ved det gode. Skal vi konsentrere oss om det som ikke fungerer, eller skal vi ta opp det vi ønsker oss mer av? Betydningen av å sette ord på det som er bra er ofte undervurdert, og noen tenker at det er unnvikende og feigt. Men dersom vi ikke klarer å ta vare på og styrke det som fungerer, står vi også i fare for å miste det. Når alt dreier seg om det som ikke virker risikerer vi at det negative spiser opp det gode, akkurat som de magre kyrne gjorde i Faraos drøm. Ved stadig å sette ord på det gode, det som stimulerer oss og bygger oss opp som individ og par, skapes gode ringvirkninger. Spør hverandre: Hva synes du fungerer godt, på hjemmebane og ute blant familie og venner? Hva fungerer godt i vårt seksualliv? Når klarer vi den gode kommunikasjonen? Hva fungerer bra i forholdet vårt til barna og oppfølgingen av dem?

Å ønske seg mer. Å dekke hverandres savn og behov er både viktig og riktig i et parforhold. Udekkede behov hos hverandre over tid, er farlig. Derfor må vi snakke sammen om hva en skulle ønske seg mer av i forholdet, enten fordi en liker det godt eller savner det. Hva skulle du ønske at du fikk til mer av? Er det når vi styrer hjemme eller opptrer ute som par at vi savner noe eller skulle ønske oss mer av noe? Ønsker vi oss mer rolig forspill i det seksuelle eller ønsker vi oss tydeligere signal om behov? Er det mer kjærtegn og gode ord som vi ønsker mer av, eller intimitet uten samleie? Ønsker vi oss en større fortrolighet og tid sammen?

Avstand i forholdet. Ofte kan par oppleve nærhet både i vennedelen av forholdet, men også i deres seksuelle relasjon. Det gir dem energi og glede, men også økt tro på forholdet. Vær bevisst hva som skaper nærhet hos dere, for det kommer ikke alltid av seg selv. Like viktig er det å bli klar over hva som til stadighet skaper avstand. Handler det om inngangen til noen situasjoner eller samtaler? Eller er det irriterende detaljer en nesten kan le av? Dreier det seg om at den ene tar stor plass i noen settinger, eller er det direkte uenighet om alvorlige og eksistensielle spørsmål som skaper den vonde avstanden? Avstand over tid skaper tvil om forholdets kvalitet og framtid. Derfor er det livsviktig å komme på offensiven på dette.

Når oppleves kjærlighet. Når opplever du at jeg elsker deg? Hva er det jeg gjør og i hvilke situasjoner opptrer jeg når du tenker at jeg virkelig er glad i deg? Denne typen spørsmål kan være gull verd å finne svar på, det har noe med å finne hverandres kjærlighetsspråk å gjøre. Det vil skape en god atmosfære dere i mellom! Vi mennesker har altfor lett for å konsentrere oss om det som irriterer, det som skaper avstand, på uenighet og på det som er negativt. Hva ville ikke kunne skje hvis vi fikk til flere samtaler hvor blikket rettes mot det som er bra og det vi vil ha mer av?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter