Nyheter

Ny bok: Gerhardsen valgte å gå på Kings Bay

Monica Kristensen hevder at statsminister Einar Gerhardsen selv valgte å gå etter gruveulykken.

Gruveulykken som tok 21 liv ble langt mer enn en tragisk hendelse som betød slutten på gruvedrift og familiesamfunn i Ny-Ålesund. Ulykken førte også til en politisk krise som banet veien for den første borgerlige regjering i Norge etter andre verdenskrig.

Gerhardsen-regjeringen ble felt da Sosialistisk Folkepartis to representanter stemte med de borgerlige partiene etter en fire dager lang stortingsdebatt i august 1963. Debatten gikk direkte på TV i til sammen 36 timer.

I mindretall. I boka «Kings-Bay» argumenterer tidligere Kings Bay-direktør, polareventyrer og sjef for Vervarslinga i Tromsø, Monica Kristensen, for at landsfaderen selv valgte å gå på Kings Bay-saken.

Hun peker på den parlamentariske situasjonen i Stortinget der utbryterne fra Arbeiderpartiet Finn Gustavsen og Asbjørn Holm representerte det nystiftede partiet Sosialistisk Folkeparti (SF). De to SF-representantene var i vippeposisjon i et Storting der Arbeiderpartiet og de borgerlige hadde like mange representanter.

Vippeposisjon. Både under den opphetede Kings Bay-striden og i ettertid har inntrykket vært at Gerhardsen sloss med nebb og klør mot å gå av.

– Men både Arbeiderparti-regjeringen og SF visste at det var utenkelig at SF ville gå gjennom hele stortingsperioden uten å bruke sin vippeposisjon. De plasserte seg til venstre for regjeringen, men kunne ikke gå med opposisjonen mer enn en gang, sier Monica Kristensen til NTB.

For SF var det om å gjøre å finne en sak der deres posisjon til venstre for Ap-regjeringen kom fram. For Arbeiderpartiet var det viktig å få SF mot seg på en sak hvor skadevirkningene ble mindre, ifølge Kristensen.

Het oljeboring. I boka antyder hun at Gerhardsen i 1963 hadde et annet politisk problem å bekymre seg for med de samme nøkkelpersonene som i Kings Bay -saken. Det andre gruveselskapet på Svalbard – Store Norske – hadde tre år tidligere inngått en avtale med Caltex som representerte to amerikanske oljeselskaper. Avtalen ga Caltex enerett til oljeboring på Store Norskes eiendommer på Svalbard. Store Norske slet med økonomien og hadde mørke framtidsutsikter da avtalen ble inngått 21. juni 1960.

– Politisk ble imidlertid Caltex-saken vanskelig for Norge. Likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten gjorde at Caltex' prøveboring i prinsippet måtte åpne for samme omfattende rettigheter til oljeleting på Svalbard også for andre selskaper, ikke minst det sovjetiske Arktikugol, skriver Kristensen i boka.

Taktiker. Den store taktikeren Einar Gerhardsen klarte å tilbakevise opposisjonens hovedkritikk om at Arbeiderpartiet var ansvarlig for Kings Bay-ulykken.

– Opposisjonen ga opp å påvise at Ap var ansvarlig for ulykken. Mistillitsforslaget som til slutt ble fremmet gikk i all hovedsak ut på at Stortinget ikke var blitt holdt orientert, sier Monica Kristensen.

Dersom Gerhardsen-regjeringen overlevde Kings Bay-saken ville den uansett måttet møte i Stortinget i en debatt om Caltex-utmålene på Svalbard. Det ville vært en verre prosess.

– Det ville nok vært bittert å måtte fratre på en tragisk arbeidsulykke, men verre å måtte gå av på en sak der regjeringen ble holdt ansvarlig for å ha svekket norsk suverenitet på Svalbard, konkluderer hun i boka.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter