Nyheter

Kristne har høyere terskel for å skille seg

Kristne bærer sine kors. Både på godt og vondt.

Siste uke fortalte Vårt Land om en kvinnes vei ut av et «kristent ekteskap».

Les hele historien her: [http://www.vl.no/helg/article142545.zrm Kristen og skilt hva gikk galt?]

– Det er en gjenkjennelig historie, sier Bente Barstad, leder ved Senter for familie og samliv på Modum Bad.

Vi har spurt tre personer som jobber med å redde folks ekteskap hvordan kristen tro påvirker en skilsmisse. Barstad har erfaring med at denne veien kan være mer krevende i parforhold det den kristne troen spiller en vesentlig rolle.

– En skilsmisse er en krevende krise uansett trosbakgrunn. Mange sier det har blitt lettere å gå fra hverandre, men det er ikke vårt inntrykk. Folk som kommer til oss har et sterkt ønske om å få orden på samlivet sitt, men noen begrunner det med at fordi de er kristne og ikke kan skilles, så må de fortsette å leve sammen. Moral- og trosdimensjonen er tilleggsfaktorer som gjør at det å skille seg kan koste enda mer. Det handler ofte om frykt for fordømmelse, synd og skyld, forklarer Barstad.

Hemmende. – Hvordan kan tro og livssyn virke inn i et ekteskap?

– Det kan virke begge veier. Troen kan være både fremmende og hemmende. For mange er den en svært viktig ressurs i parforholdet. Den kan gi en felles forståelses- og fortolkningsramme som kan styrke forholdet. Å ha en felles tro kan gi trygghet. Men når et par oppfatter tro og lære forskjellig og har en ulik forståelse av hva dette betyr i praksis, kan det virke motsatt og bli veldig konfliktfylt. Hvis atferd, valg og prioriteringer blir åndeliggjort blir det et maktspråk som er negativt, svarer Barstad.

Noen kan bli veldig rigide i sin fortolkning av ting i parforholdet. Dette uttrykkes gjennom partenes måte å forstå verden på og kan være svært hemmende for den andre parten.

– Det kan bli veldig svart hvitt, og handle om mye hva som er rett og galt. Da kan tro og livssyn komplisere forholdet.

– Innskriveren til Du & Jeg føler at hennes valg ikke blir akseptert i det kristne miljøet, hvordan vil de som skiller seg at vi rundt skal møte dem?

– Ulike mennesker opplever det å skille seg ulikt. Men vi kan vel forutsette at de fleste føler seg sårbare, og at det å bli møtt med en kritisk og dømmende holdning ikke er særlig til hjelp. Jeg tenker det er viktig å møte folk som har gått en vanskelig vei, med respekt for det valget de har tatt og støtte i å finne veien videre.

Ikke bryte. Trond og Anne-Helen Sæthren er ledere for Ungdom i oppdrags familiearbeid. Familiefokus er en organisasjon som ønsker å hjelpe familier til å fungere best mulig sammen.

– Dette er et krevende område å jobbe i. I utgangspunktet jobber Familiefokus for å unngå skilsmisser. Vårt fokus er å styrke ekteskapet fordi det er en grunnleggende institusjon i samfunnet vårt. Vi tror ikke Guds intensjon var at ekteskapet skulle brytes, men vil lever i en fallen verden, og noen ganger går det galt. Men jeg synes terskelen for når det går galt har blitt lavere også i kristne kretser og det bekymrer meg, sier Sæthren.

Familielederen tror det kan handle om urealistiske forventninger.

– Mange er mest opptatt av hva de kan få ut av det selv. Vi jobber mye med unge mennesker og deres forventninger til det forholdet de er på vei inn i. Jeg tror det er mye bedre at folk gjennom et av våre kurs finner ut at de ikke skal gifte seg fordi de ikke passer sammen enn at de skal gå helt blinde inn et ekteskap.

Profetier. – Men som kristne kan vi kanskje skru forventningene vel høyt ved for eksempel å be om den rette partneren?

– Den åndelige biten kan gjøre ting vanskeligere. Forelskelse gjør blind, den følelsen er så sterk og altoppslukende at du ikke kan regne med å høre objektivt fra Gud om det forholdet er riktig eller ikke. Du må bruke tid og snakke med andre mennesker som ser dette utenfra. Jeg reagerer sterkt og legger på alle bremsene hvis åndelige mennesker profeterer at den eller den skal gifte seg med hverandre. Det kan legge svært uheldig føringer. Å velge hvem du skal gifte deg med er ikke et lett valg, det krever mye tid, sier Sæthren.

– Hva virker best mot skilsmisser i Familiefokus?

– Vi erfarer at mennesker som får et grunnleggende møte med Jesus og får en fornyet tro har et godt utgangspunkt. I tillegg er det viktig å forstå at ingen må tro de skal bygge et sterkt ekteskap og takle en familiesituasjon alene. Når vi isolerer oss så er vi på vikende front, men den dagen du er åpen og ærlig med andre om at det er problemer i seksuallivet, med ungene eller i samlivet, så blir det en hverdagsterapi med en enorm effekt.

Ikke vent. Terapeut og daglig leder Geir Vik ved Familiekontoret Otta, Stiftelsen Kirkens Familievern mener ektepar generelt blir gående for lenge før de søker hjelp.

– Noen kristne kan bli værende for lenge i usunne forhold fordi moralske forhold holder en tilbake. Da er det lett å bli alene med tankene og skuffelsene sine. Folk bør finne noen å snakke med så fort de opplever at det oppstår problemer – og ikke minst må de snakke med hverandre. Mange gode prosesser kan oppstå når vi åpner for de vanskelige følelsene og opplevelsene. Man kan og snakke med Gud – han vil jo kjærlighet og han vil hjelpe.

Vik peker på at mange har med seg ulike typer forventninger inn i et ekteskap.

– Paret har vokst opp på hvert sitt sted og miljø og har med seg hver sine oppskrifter på hvordan forholdet skal være. De er på en måte programmert gjennom bilder av hvordan foreldres og andres forhold de har likt var. De kan og ha bilder om hvordan det ikke skal være. Å ikke bare leve etter disse, men ta et oppgjør for å komme videre når det ikke fungerer er viktig. Det er jo derfor det står i Bibelen at de to skal forlate sin far og sin mor og bli ett – de må lage sin egen felles oppskrift på hvordan samlivet og livet skal være.

Samtidig kan en høyere terskel for å gå ut av ekteskapet være verdifullt, fordi det kan gi rom for å skape noe nytt.

- Jeg har møtt par som ikke har villet gi opp av kristne årsaker og som har klart å komme seg inn i nye gode faser av forholdet ved hjelp av samtaleterapi. Med vår tids høye selvbevissthet tror vi vi vet hva som ligger foran oss, og glemmer at fremtiden kan bli helt annerledes og at vi endrer oss i takt med livets ulike faser, sier Geir Vik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter