Nyheter

Heisreise på død og liv

Hanne Sørvaag og Alexander Stöckl er innesperret i en heis. Det er ikke tilfeldig.

Landslagstreneren i hopp ser inn i kameraet mens han snakker.

– Jeg heter Alexander Stöck, er landslagstrener for hopperne. Jeg kommer fra Østerrike. Jeg gleder meg til å møte en annen kjendis.

Han går inn i heisen. I andre etasje kommer Hanne Sørvaag inn. De hilser på hverandre med et «hei». Heisen fortsetter, men stopper brått mellom fjerde og femte etasje.

De er forvirret, overrasket.

Han: Ok…

Hun: Nei...

Han begynner å le. Hun rekker fram hånda.

Hun: Hanne, hyggelig. Men er det dette som er poenget?

Han: Vet ikke.

De slipper ikke ut. Alt de vet er at NRK har invitert begge til å møte et annet menneske. Ikke i NRK-huset på Marienlyst i Oslo, men i et anonymt kontorbygg på Ryen der et internasjonalt heis-firma holder til.

Heis-studio

En stemme i heishøyttaleren avslører det hele. Jo, det er dette som er poenget. Det er disse to – popartisten og suksesstreneren – som skal møtes. På to kvadratmeter. TV-kameraer skjult bak store speil. Ta plass på klappsetene. I verdens minste TV-studio skal de snakke åpent og ærlig om livets alvor. Værsågod.

I etasjen over sitter NRK-teamet som gjør opptaket til programserien «I heisen med». Det tomme kontorlokalet er improvisert kontrollrom. Produsent Marion Klaseie er stemmen fra oven som stiller spørsmålene de må snakke om før heisen kan gå igjen.

Etter kort tid kommer første avsløring. Kjendisene er helt ukjente for hverandre.

– Det er første gang de ikke vet hvem den andre er, sier Klaseie.

– Kan vi hjelpe dem med å si hvor store de er? spør researcher Torbjørn Morvik.

Produsenten svarer ikke.

I samtale med Vårt Land etterpå innrømmer de to i heisen det. Sørvaag har hørt navnet hans, men er ikke interessert i hoppsport. Stöckl har sett henne synge, men har ikke festet seg med navnet. Det er i alle fall de offisielle forklaringene.

– Vi prøver å matche folk med kjente ansikter. Det er lett å ty til folk i showbiz, men de kjenner hverandre godt. Vi prøver å koble folk som har sagt noe om eksistensielle spørsmål. En med lav energi settes sammen med en som har høy energi, sier Torbjørn Morvik som er researcher til programmet.

– Hvorfor la Hanne Sørvaag og Alexander Stöckl møtes?

– Vi vet at hun er interessert i slike spørsmål. Stöckl får fram det beste hos hopperne, disse rare folkene som setter utfor.

De er det sjuende paret NRK har satt sammen til å snakke om livsspørsmål. Første serie gikk i november og desember og ble så godt mottatt at NRK nå har laget to nye serier.

Varmsnakket

Frøken Pop og herr Hopp får spørsmål fra barndommen for å snakke seg varme. Frøken Pop er varm allerede etter ti minutter. Da hun var barn sa hun at hun skulle bli popstjerne, forteller hun. Det tar lenger tid med Herr Hopp. Ansiktet avslører at han synes spørsmålene er krevende.

De er begge prestasjonsmennesker. Stöckl forteller om sitt lengste hopp på 172 meter i Oberstdorf. Sørvaag er imponert. Det har hun ikke grunn til, mener hopperen.

Innspillingsleder Berit Berg synes samtalen begynner å bli uinteressant. Torbjørn Morvik mener de må utfordres.

– Det er ikke noe som står på spill, sier han.

Heisgjestene åpner termosene de har fått med seg og nipper kaffe fra irrgrønne kopper. Stemmen fra oven spør om de har opplevd noe overnaturlig. Sørvaag er ikke vanskelig å be.

– Det føler jeg ganske ofte. Jeg føler det er noe som ser på meg. En gang jeg gikk ute kom det et menneske bort til meg og sa: «Du, de som er hjemme hos deg er ikke farlige». Det er en spesiell følelse, men det gir meg noe som jeg setter pris på.

Nye spørsmål

«Hva brenner du for?» «Hva gjør deg redd?» «Hva er ditt største religiøse eller åndelige øyeblikk?» «Hva ville du gjort om du snart skulle dø?» «Hva er hellig?» «Tror du det finnes en Gud og en kraft?»

– Jeg er veldig usikker, sier Stöckl:

– Vi vet mye om vitenskap og hele pakka, men klarer ikke å se helheten. Hva er utenfor universet? Noe er større enn vi klarer å tenke.

Ingen pause

Det blir en hel reise gjennom livene deres, hengende i fire 13 millimeter tykke stålvaiere. Etterpå er Hanne Sørvaag og Alexander Stöckl forundret over at de bare har sitter der to timer. Opptaket skal redigeres ned til en halv time.

Noen deltakere har opplevd samtalen så bra at de ikke ville forlate heisen. Det lengste opptaket varte nesten tre timer. En deltaker fikk angst i den trange heisen. Samtalen måtte fortsette med åpen heisdør. Deltakerne kan få en pause til å gå på do eller lufte seg, om de vil. Ingen vil.

En gang knakk en av klappstolene i heisen. Ingebrigt Steen Jensen gikk i gulvet.

Lyd-knirk

I kontrollrommet er alles oppmerksomhet rettet mot skjermene som overfører bildene. Lydtekniker Thomas Goplen Jacobsen har det ikke helt bra. Det knitrer i Stöckls mikrofon. Før neste spørsmål hjelper Hanne Sørvaag til med å justere den.

– I utgangspunktet er dette verdens enkleste lydjobb, men de sitter i et rom som er vanskelig å få god lyd fra. De ekstra lysrørene i heistaket gjør deltakerne varme, og kommer antennen fra mikrofonen bort i varm hud, blir lyden borte, forklarer lydmannen.

– Prøv fire-skuddet, sier Marion Klaseie.

Med en liten joystick fjernstyrer kameraoperatør Terje Ness et kamera inne i heisveggen slik at både Alexander Stöckl og Hanne Sørvaag og speilbildene deres er i bildet. Et nærbilde avslører at Sørvaag har en sølvgitar som ørepynt. Flere ganger kaster hun et blikk i speilet, sjekker håret og justerer blusen. Alt tas opp.

Hemmeligheten

– Vet du hva som er hemmeligheten til denne serien?

Torbjørn Morvik tegner abstrakte tegninger med tusj mens han lytter til samtalen i heisen. Nå henvender han seg til Vårt Land med spørsmål og svar.

– Vi har fullt av folk som sier ting på TV for første gang.

Ute av heisen bekrefter Alexander Stöckl det Morvik sier.

– Mye av det vi snakket om har jeg ikke snakket om offentlig.

Hanne Sørvaag likte spørsmålene.

– De er mye kjekkere enn spørsmål om hvorfor jeg er singel.

– Hvordan er det å snakke om tro og livssyn offentlig?

– Det er rart, men etter å ha fått øvd litt, ble det komfortabelt.

Hun ser på Stöckl.

– Han er en fin og reflektert fyr å snakke med. Jeg er helt inspirert. I samtalen om viktige ting ble jeg minnet om hva som er viktig for meg.

– Hva er det?

– Det er godt når noen spør «hva er din drøm?» og jeg kan svare «det er det jeg gjør nå». Det er fint å få bekreftet at jeg er på rett vei.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tidskapsel

Marion Klaseie fikk ideen til TV-programmet om to mennesker som møtes.

– Hvorfor i en heis?

– Det er et lukket rom der man er helt uforstyrret. De som deltar blir overrasket, og vi overrasker seerne med folk som ikke kjenner hverandre.

– Heisen er en tidskapsel der man glemmer tid og rom, sier Torbjørn Morvik.

Nå skal Marion Klaseie presentere den originale programideen på en internasjonal TV-festival i Japan. «I heisen med» er ett av tre norske program som skal formidles til andre TV-kanaler.

– Det blir kjempemorsomt, sier Klaseie.

Vi går sammen inn i heisen og velger etasjeknapp. «Denne heisen går ned», sier en stemme.

Reisen tar tolv sekunder.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter