Nyheter

Graviditetsfrykt hemmer sexlivet

Frykten for en ny graviditet hindrer et aktivt seksualliv for småbarnsforeldre, mener Torbjørn Nordvoll.

Mange kvinner i fertil alder opplever at seksuallivet er mer til besvær enn til glede. Grunnen er enkel; en konstant mulighet for å bli gravid på et tidspunkt hvor dette ikke er ønskelig. Selv om cirka ti prosent strever med barnløshet, er majoriteten av kvinner i et samliv opptatt av å ta kontroll over når de er klare for et svangerskap.

Det vil alltid, for mange kvinner, ligge i bakhodet at man «risikerer» å bli gravid når man har sex. Det er også ordnet slik fra naturens side at når kvinnen er på sitt mest fertile i sin månedssyklus, ja, så er hun mer lysten på sex enn ellers i syklusen. Da er det ikke rart at frykten for uønsket svangerskap ligger der som en sperre og en slags motvilje til å ha sex med sin mann. Barn er en velsignelse, men det betyr ikke at målet er så mange graviditeter som mulig. Tvert i mot er både mannen og kvinnen opptatt av at de barna de får, skal få en optimal oppvekst, enten det blir ett, to eller flere barn. Sex kan bety skapelse av nytt liv, og kanskje også et ganske forandret liv. Dette kjenner hun på i langt sterkere grad enn ham, og han skjønner kanskje ikke alltid helt hva dette dreier seg om.

VERDIDEBATT.NO: «Det umiddelbare spørsmålet som melder seg er – har du hørt om prevensjon?», skriver en leser på våre debattsider på nett. Delta i debatten.

Testosteron. Mannens produksjon av kjønnshormoner er på sitt høyeste mellom 20 og 30 år, for så å dale til det halve rundt fylte 50 år. Det er i denne aldersgruppen at kvinnen er særdeles godt skodd for svangerskap, og gjerne vil det også. Men for ham handler sex mer om tenning og begeistring for henne, enn om muligheten til å bli far. Det tar han mer eller mindre som det kommer.

Høres dette forenklet ut? Ja, sett fra et etisk, ansvars- og likestillingsperspektiv, ja. Men fra naturens side er dette langt på vei sant. Vi mennesker er ikke bare moralske vesener. Vi er både natur og kultur, vi er seksuelle vesener som også liker leken, kåtskapen og det frie liv. Det gjelder begge kjønn, men i den fertile alder er utgangspunktet ganske forskjellig. For mens han på mange måter kan fortsette sin karriere, sitt liv med sine interesser, har hun ikke noe valg den første tiden med amming og bindinger som både er følelsesmessig og hormonelt betinget.

En strevsom tid. Småbarnforeldre strever. De strever med å få ting til å gå i hop, med for lite nattesøvn og med intimiteten. Mange par går fra hverandre i småbarnperioden. Midt i all idyllen og gleden over barnet og barna, blir det meste så komplisert mellom de to.

«Jeg turte ikke engang å gi ham en klem av frykt for at han skulle tolke det som et klarsignal om at nå kunne ve begynne å ha sex igjen etter barseltiden» sto det å lese i en ukebladartikkel om tematikken. Da skjønner en at problemstillingene kan være mange og store. I denne tiden med små barn er det stort behov for god kommunikasjon mellom ham og henne, og forståelse for hverandres utfordringer. Han tent, hun trøtt. Han med fokus på henne, hun med fokus på mulige konsekvenser av sex dersom hun ikke passer godt på. Så tenker han at hun ikke lenger er interessert i ham, og hun tenker at han må da forstå, og ikke bare tenke på sex.

En mulig farbar vei. Finnes det en farbar vei gjennom dette kompliserte landskapet av to forskjellige kjønn som vever sitt liv sammen? Begge har et stort behov for å bli sett, berørt og kjenne på omsorgen fra den andre. Da tror jeg det blir veldig viktig å trene seg på ikke-seksuell berøring og intimitet, der forventningen om full pakke er, om mulig, fraværende. Det er gleden ved, og behovet for å kjenne at vi står hverandre nær, som er det viktigste. Berøring skal ikke, og må ikke, være ensbetydende med seksuell invitt. Hun vil ha deg, først og fremst nær, slik at avstanden ikke blir stor. Dernest vil hun ha sex med deg, men kanskje ikke så ofte som du vil, og heller ikke nødvendigvis samleie hver gang. La ikke mangel på fantasi, kreativitet og mot få ødelegge det som var så fint mellom dere. Frykten for å bli gravid sitter dypere i hos mange kvinner enn det vi kanskje er klar over. Men lysten og behovet for nærhet er like stor gjennom hele livet, det er min påstand.

La oss gi hverandre mest mulig av det vi gjerne vil ha av tilhørighet og fortrolighet i en ellers så krevende tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter