Nyheter

– Følg aldersgrensene på dataspill

Barn helt ned i 9-årsalderen spiller voldelige dataspill. Dette kan du som far og mor gjøre.

Sannsynligheten er stor for at barnet ditt leker seg i virtuelle voldsunivers. 49 prosent av barn og unge mellom 9 og 16 år har spilt dataspill med aldersgrense 16 år, ifølge Medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse i fjor. 41 prosent har spilt spill med 18 årsgrense.

LES OGSÅ: Blir aggressive av dataspill

– Mange foreldre synes det er krevende både å veilede og sette grenser når det gjelder spill. Dette mediet har stor fascinasjonskraft på barna. I tillegg er spillandskapet uoversiktlig fordi det gis ut mange titler. Det er krevende for foreldre å vite hva ulike spillene handler om. Mange spill er dessuten tilgjengelig via nettet, sier Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

LES OGSÅ: Spillavhengig tenåring drepte mora

Begrunn svaret ditt. Hvorvidt spill påvirker i negativ retning finnes ingen entydige svar på, sier Svein Mossige, førsteamanuensis i psykologi i Vårt Lands hovedsak i dag. Men aldersgrensene bør likevel tas på alvor.

Hva kan du som forelder gjøre? Barnevakten har utarbeidet en rekke tips for hvordan du kan gå fram dersom barnet ditt leker seg med vold og drap på datamaskinen.

• Sett deg inn i spillets faktiske innhold. Søk for eksempel på spilltittelen i Youtube. Da vil du som regel få rikelig med videoklipp som gir en pekepinn på spillets innhold og karakter.

• Før en dialog med barnet fremfor ensidig å si nei. Men samtidig bør voksne våge å være tydelige overfor barna. Noen ganger innebærer det også et nei, men begrunn svaret ditt.

• Lytt til hva tenåringen selv tenker om innholdet.

• Snakk med andre foreldre. Bli enige om hvordan dere skal forholde dere til aldersgrenser.

• Foreslå andre spill for tenåringen.

LES OGSÅ: Dataspill gjør deg smart

Langtidsperspektiv. Ikke forvent at barnet skal applaudere beslutningen din, minner Øystein Samnøen om.

– Men vi må se beslutningen i et langtidsperspektiv. Ved å si nei til eget barn, kan det hende at vi hjelper barnet både til sitt eget beste og til å sette grenser for sine egne barn en dag, sier han.

LES OGSÅ: World of Warcraft blir film

Hvilken virkning ar voldelige dataspill? Les i Vårt Lands papirutgave 6. august.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter