Nyheter

Etterforsker: Gåten med Jesu forsvunne legeme ville blitt løst i dag

Privatetterforsker Finn Abrahamsen er sikker i sin sak.

«Dommen mot Jesus er blitt kalt verdenshistoriens mest kjente justismord. Derfor har vi bedt krimforfatter Jørn Horst Lier, advokat Cathrine Grøndahl, privatetterforsker Finn Abrahamsen og reporter Tomm Kristiansen forestille seg at de er i Jerusalem denne skjebnesvangre påsken, og gjør den jobben de gjør i dag.»

En mann er arrestert og dømt til døden i noe som kan ligne et justismord. Den døde ligger mest sannsynlig gravlagt i nærheten av henrettelsesstedet, godt bevoktet av romerske soldater.

En dag, da noen kvinner i kretsen rundt den døde skal besøke graven, finner de den tom. Privatetterforsker Finn Abrahamsen leies inn for å finne ut hva som kan ha skjedd. Han har lang fartstid i politiet, blant annet som leder for voldsavsnittet i Oslo. Han har også tjenestegjort i Libanon og Israel for Forsvaret, og kjenner åstedet godt.

Det svake ledd

Når han hører om det forsvunne liket, fremstår tre teorier som sannsynlige:

Enten er det blitt stjålet av noen som vil skjende det ytterligere, eller så har det blitt tatt fordi noen vil ta hånd om det, gi det en annen type begravelse eller pleie. En tredje er at myndighetene har ført det bort fordi de ikke ønsket at graven skulle bli et pilegrimsmål, en martyrgrav, sier etterforskeren.

Etterforsker Abrahamsen holder en knapp på den siste teorien. Men holder den vann? Han må ut og snakke med folk, både kvinner og menn. Noen er mer ærlige enn andre – det gjelder å finne ut hvem uten å røpe for mye for feil folk.

Kanskje angrer en av soldatene, eller kanskje er noen i hæren uenige i avstraffelsesmetoden? Det handler om å finne det svake leddet, sier etterforskeren.

– Å få folk til å snakke, er krevende. På Jesu tid lever mange dårlig, og vil nok interessere seg for penger til fest og drikking.

Naglespor

Når rykter om at den døde er blitt sett levende begynner å svirre, blir jobben farligere.

– Det skaper voldsom redsel blant mange, folk er overtroiske. Jeg må være tøff skal jeg klare å jobbe videre med dette og undersøke også denne teorien.

Abrahamsen tror kroppen til Jesus vil gi svar, enten den vandrer på egne føtter eller ikke. Dette var før DNA-analysenes tid, men spor etter nagler på føtter eller håndflater kunne gitt indikasjoner på om vedkommende faktisk var Jesus eller bare en som lignet.

– Kanskje våknet han til liv etter de hadde tatt ham ned, og døde egentlig aldri. Jeg må undersøke dette også. Men selvsagt, da blir jo hele historien ødelagt.

Men det kan han ikke ta hensyn til på jobb.

Løsning

En god etterforsker ville klart å løse mysteriet hadde det skjedd i dag, mener Abrahamsen. Vi sitter på vanvittig mye mer kunnskap innenfor dette feltet nå enn for 2000 år siden.

– Da ville vi fått mange svar. Hvis myndighetene gjorde det, for eksempel, hvordan gjorde de det, og hvor ble det av?

Det skjer i dag også det, sier etterforskeren, at lik forsvinner fordi man ikke ønsker at noen skal få martyrstatus. Han nevner amerikanernes dumping av Osama bin Ladens lik på sjøen som eksempel.

– I vår tid vil vi nok helst ikke ha alle svarene. På den annen side har mange tvilt og spekulert, og vil gjerne ha svar. Sånn er folk flest, vi vil gjerne vite.

LES MER:

• Skjærtorsdag: Krimforfatteren: – Noen må bli stilt til ansvar for drapet

• Langfredag: Forsvareren: Jesus ville vært en vanskelig klient

• Kommer 1. påskedag: Journalisten: Et skup å avsløre spillet da Jesus ble dømt

Saken ble først publisert påsken 2013.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter