Musikk

Det finnes grenser

En vielse kan romme både Rune Rudberg og skingrende kusinesang.

Som prest ved Tanum kirke i Bærum, har han et av landets mest populære vielses– steder som arbeidsplass. At han helst vier folk til levende musikk, er mer et ønske enn et absolutt. Grensene settes mer etter skjønn, enn regler. Så lenge det ikke bryter med «den gudstjenestelige karakter», er det opp til den enkelte prest hva han tillater.

Kusinesang. – Jeg prøver å spørre ettertrykkelig om vedkommende virkelig kan synge. Det finnes nok av kusiner som er flinke i familieselskap, men der folk vrir seg over slektas vidunderbarn som ikke fungerer så godt i den store sammenheng, smiler Espeland.
– Er det noen begrensninger for hva slags musikk og tekster som kan fremføres under en vielse?
– Det finnes eksempler på forferdelige poptekster, da ber jeg de gjerne vente med sangene til selskapet etterpå. Så lenge ønskene ikke går helt på tvers med resten av seremonien, bør jeg likevel tillate det meste.

Latterkrampe. Da et brudepar ønsket seg sangen «Ut mot havet», så ikke Espeland noen betenkeligheter. Dagen for bryllupet kom, sanger og pianist gjorde seg klare, og Espeland stod der og ventet på at tonene fra Edvard Fliflet Bræins klassiske musikk skulle runge ut i kirkerommet.
– Jeg hørte at pianisten satte i gang i for raskt tempo og var i ferd med å skjære fullstendig feil av gårde, da jeg plutselig skjønte at det var Rune Rudbergs «Ut mot havet» de hadde ønsket seg. Det er første gang jeg har holdt på å få latterkrampe under en vielse.

Bryllupsbølger. Espeland forteller at folks ønsker for vielsen gjerne går i bølger. En periode ville alle at brudgommens forlover skulle lese Profeten av Gibran. I det siste har popsangen «You raise me up» vært populær. Når det kommer til salmer, går likevel stort sett det samme igjen.
– Hvilke salmer fungerer best?
– «Å leva det er å elska», «Kjærlighet fra Gud» og «Deilig er jorden» er blant de tradisjonelle valgene som også ofte fungerer veldig fint under en vielse. Det er viktig at det enten er sanger som er lette å lære eller som folk kjenner.
Så stusselig synes Espeland det blir når folk ikke synger med, at det hender han øver med bryllupsgjestene før vielsen, i frykt for en tonestum kirke.

Kyss og kremt. Vigselsordningen gir rom for at flere enn presten kan medvirke ved de liturgiske leddene. Familiemedlemmer kan lese skriftstedene.
– At brudeparet får lov å kysse hverandre ved alteret er også noe som bryter opp og gjør det mer personlig. Hvis de kysser for lenge, så kremter jeg.
Hvis man ønsker det, kan kirkebryllup feires som en messe, det vil si at det inngår nattverd i vielsen.
– Hva er det mest overraskende ønske du har fått fra par?
– Det hender jeg blir bedt om å tone ned alt det kristne, men hva skal de i en kirke å gjøre da, undrer jeg. Ellers ble jeg litt forundret da jeg skulle vie en rocker en gang. Han ønsket å få en Stones– låt spilt fra galleriet. Jeg syntes det var greit, men da låtvalget falt på «Sympathy for the Devil», sa jeg nei.

Spillbart. Ved kantor– utdannelsen på Musikkhøgskolen læres studentene opp til å være imøtekommende overfor de gifteklare.
– Grensene som settes for musikkønskene i bryllup avhenger som regel av hva som er spillbart. Jeg gjør for eksempel oppmerksom på at en Bjørn Eidsvåg– låt ikke blir helt det samme på orgel, forteller professor ved Norges Musikkhøgskole, Harald Herresthal.
Med over 40 års erfaring mener han folk er langt mer tradisjonelle i musikkvalget til bryllup enn begravelser.

Prest avgjør. – Musikk hører til Guds skaperverk uansett. Hvis selve teksten gir sterke assosiasjoner i en annen retning, er det opp til den forrettende prest å ta avgjørelsen om det skal spilles eller ikke.
– Har du noen tips til kommende brudepar i jungelen av salmer?
– «Å Gud velsigna desse to» er en fantastisk vakker salme. Selv om den ble brukt i Mette Marit og kronprins Haakons bryllup er det ikke så mange som vet om den. Et flott eksempel på en nyere salme som går direkte på brudeparet. Og det beste av alt – den er lett å lære.

 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk