Nyheter

De brente Koranen

For folket i Gainesville er pastor Terry Jones en katastrofe. Men han fører dem sammen.

– Jeg ba til Gud om at det ville få folk til å se nærmere på dette ondet, sier Wayne Sapp, medpastor i Dove World Outreach Center, menigheten til den kontroversielle Terry Jones.

Vårt Land var denne uken i Gainesville, Florida for å snakke med pastorene som brente Koranen 20. mars. Dette gjorde de etter å ha gjennomført en «rettsak» mot den. Koranen ble dømt for å ha skylden for terrorhandlinger over hele verden, for drap, voldtekt og tortur av mennesker hvis eneste forbrytelse var å ikke være muslimer, samt å fremme fordommer og rasisme mot alle ikke–muslimer.

Det var Wayne Sapp som gjennomførte selve Koran-brenningen. Terry Jones spilte rollen som «dommer».

– Da vi planla å brenne Koranen i september, gikk hele verden av skaftet. Det fikk folk til å stoppe opp og stille seg noen spørsmål, til å lete etter nye svar, snarere enn bare å fortsette som før, sier pastoren.

Sapp hevder at målet til menigheten ikke er å provosere, men å bevisstgjøre. Han tar ikke ansvar for drapene i Afghanistan.

– Islam har drept i hundrevis av år. Det vi gjorde var å peke på hvor farlig islam er, og det er nettopp den faren som drepte dem, sier Sapp, og legger til at han har medfølelse og ber for dem som mistet sine kjære i Afghanistan.

Ikke ansvarlig. På telefon fra California kommer de samme frasene fra Terry Jones.

– Jeg ble knust da jeg hørte om drapene, sier 60–åringen med den karakteristiske barten gjennom røret.

– Jeg er ikke ansvarlig for det som har skjedd i Afghanistan. Jeg forstår at det kan gjøre folk sinte eller fornærmet, men å brenne en bok er ingen unnskyldning for å ta liv. Drap kan aldri rettferdiggjøres.

Da Jones i fjor truet med å markere niårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001 med det menigheten annonserte som «Den internasjonale brenn en Koran–dagen», valfartet verdenspressen til Gainesville. Trygling og press fra president Obama, NATOs øverstkommanderende i Afghanistan og religiøse ledere fra nær og fjern lyktes i å få pastoren på andre tanker.

– Vi kommer ikke med det typisk kristne budskapet om kjærlighet. Vi anser oss selv mer som en gammeltestamentlig, profetisk stemme som advarer andre mot en stor fare, sier Jones.

30 på gudstjeneste. Suksessen i Gainesville har mildt sagt latt vente på seg. Under fjorårets kontrovers ble det sagt at kirken hadde 50 medlemmer. Siden den gang har tallet nesten blitt halvert.

– På en god dag har vi 30 deltakere på gudstjeneste, inkluderer stort og smått, sier pastor Wayne Sapp lavmælt.

Han forklarer den lave oppslutningen med frykt.

– Folk i Gainesville er redde. De er ikke uenige i det vi driver med, men de er redde for konsekvensene, for at noen vil skade dem eller familien deres, for at de kan miste jobben. Gainesville er et lite, trangsynt samfunn, sier Jones.

Samarbeid mot Jones. Lawrence Reimer, prest i United Church of Gainesville, mener at det overhodet ikke finnes noen unnskyldning for drapene som ble begått i Afghanistan. Men han omtaler Koran–brenningen som å putte en ladet pistol i hånden på en som du vet er villig til å fyre av.

– Når du ankommer en havn med båten din møter du ofte et skilt som sier «du er selv ansvarlig for bølgene du lager». Vel, bølgene til Terry Jones har drept mange mennesker, sier han.

Gainesville står sammen mot den lille, men ekstreme gruppen i Dove World Outreach Center. Sammen med ledere for 23 religiøse samfunn – jøder, katolikker, protestanter og muslimer – samlet presten Reimer over åtte tusen underskrifter mot Koran–brenningen.

– Tverreligiøst samarbeid har lange tradisjoner her i byen, men Terry Jones har aldri villet være en del av det, forteller Reimer.

– Jones tror han kjenner hele sannheten. For meg er det et tegn på en umoden tro. Hvis Jones’ sannhet er den riktige, har Gud begått en skikkelig tabbe, smiler han.

– Muslimer blir i det store og hele behandlet dårlig her i USA. Pastor Jones nærer oppunder og bidrar til dette. Den virkelige konflikten står ikke mellom kristne og muslimer, men mellom ekstremister på hver side.

Glissent i salen. Det er onsdag kveld denne uken. Klokken er syv. Dove World Outreach Center skal ha midtukegudstjeneste. Journalister må legge fra seg kamera og mobiltelefon utenfor lokalet. Ingen får slippe inn bak den sotede glassdøren før de har blitt kroppsvisitert av en tysker med pistol i beltet. Tyskeren har en t–skjorte med påskriften «Alt jeg trenger å vite om islam lærte jeg 11. september.»

Det er satt fram 130 stoler i salen som lett kan romme fem hundre gjester. Bare 22 personer kommer. Det inkluderer pastor Sapp, Luke Jones, seks barn, to journalister og en uteligger som nyter et måltid bakerst i lokalet. Da syv sangere og tre musikere entrer scenen, er det så glissent i salen at noen trolig lurer på hvorfor kirken i det hele tatt har brukt penger på et høyttaleranlegg.

Pastor Sapp starter bønnen med å fortelle Gud at menigheten ikke lar seg stoppe av mangelen på popularitet.

Han går over til kveldens preken.

– Dette er Guds budskap: Islam er djevelens verk!

Svaret fra salen lar ikke vente på seg.

– Amen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter