Nyheter

‘Begrensningene er ikke hele sannheten om ditt liv’

Sittende i rullestol, med defekte armer og bein, fortalte den unge jenta om sitt forhold til litteratur, film og om alle opplevelsene hun hadde fått etter reiser.

Å møte mennesker som har mye å streve med, men som likevel har stor glede av livet, gjør inntrykk. Leger kan fortelle om mennesker som kommer til undersøkelse, som viser seg å være friske, men som likevel har mye å klage over. Det er viktig å vite hvordan vi forholder oss til det som er friskt og bra, og hvordan vi lever med det vi skulle ønske var annerledes.

Fysiske begrensninger. For mange år siden underviste jeg i kristendomskunnskap ved en ungdomsskole. I etikk arbeidet vi med tema som handlet om verdier, menneskeverd og menneskesyn. I den anledning fikk vi besøk av en ung jente. Hun hadde store skader på armer og bein på grunn av medikamentet thalidomid. Før dette preparatet ble trukket tilbake var det mange barn som ble født med store defekter. Jenta satt i en spesiallaget rullestol som hun manøvrerte seg rundt i. Hun hadde sagt ja til å komme og fortelle om hvordan det var å være ung og leve med store fysiske begrensninger. Det ble en sterk time. Hun la ikke skjul på at det hadde vært fint med to friske armer og to sterke bein, men hun valgte å se på mulighetene. Vi fikk høre om alt hun brukte øynene til, hennes forhold til litteratur og ikke minst til film, og de inntrykk hun kunne ta inn og glede seg over på reiser. Hun fortalte om opplevelser knyttet til hørsel, og om sitt forhold til musikk og lyder. Denne unge jenta kunne skille flere fuglelyder fra hverandre enn noen andre i klassen. Det ble interessant for de andre elevene å høre om hvordan luktesansen kunne brukes og øves opp. Hun var aktiv med i foreningsliv og var med sin kunnskap en interessant diskusjonspartner og venn.

Helt menneske. Mens hun snakket opplevde flere at det var hennes personlighet som ble fremtredende, ikke funksjonshemningene. Hun var, som alle oss andre, et helt menneske. Det ble til slutt en frisk avslutning på timen. Uten å virke frekk tillot hun seg å komme med følgende kommentar: «Jeg vet ikke om jeg har det så mye verre og kjedeligere enn dere. Hvert fall ikke hvis dere ikke bruker armer og bein til annet enn å henge rundt på supermarkedet og drikke cola.»

Senere i livet har jeg møtt på uttrykket: rest-evne. Det er et uttrykk som beskriver en del av virkeligheten og som er aktuell for de fleste av oss. Noe er sterkt, og noe er svakt. Det meste fungerer, men ikke alt. Når vi møter hverandre virker det utenpå som om de aller fleste er friske og vel fungerende på alle plan. Man kan få inntrykk av at det bare er noen som bærer på sykdom, skavanker eller handicap. Men det er ikke alt som er synlig. Sannheten bak alle fasadene er at de fleste har et eller annet de strever med, som ikke fungerer som vi ønsker og som blir opplevd som en begrensning. Mange får permanente skader og må legge om livsstil og prioriteringer fordi kroppen drar på seg både slitasje og svekkelse etter hvert.

Da får vi et valg. Enten blir vi nedstemte og fokuserer på alt som ikke fungerer, eller vi gjør som den unge jenta og konsentrerer oss mest om restevnen. Da gir vi rom for det som er friskt og sterkt og som fortsatt kan gi oss opplevelser og gleder.

Ta heisen opp. Alle har rett til å kjenne på nedstemthet på grunn av skader og begrensninger vi får i løpet av livet. Men det er viktig at vi ikke blir værende der, men kommer oss opp til overflaten igjen. Begrensningene er ikke hele sannheten om ditt liv.

Selvbildet og selvfølelsen henger nøye sammen med livskvalitet. Ved å rette oppmerksomheten mot restevnen vil livet på mange måter bli annerledes. Hele livsstilen blir mer offensiv. Gleden får større rom, mismotet avtar, man kommer ut av offerrollen og vi tilføres krefter vi trenger for å leve med det som ikke fungerer.

Dette vil få store følger, ikke bare for oss selv, men også for de som lever sammen med oss.

Les flere artikler og kommentarer om samliv og relasjoner på vl.no/duogjeg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter