Religion

Har du bedt likt hele livet?

I Norge har det vært en lang tradisjon for å be såkalte frie bønner. Her er noen andre måter å be på som kanskje passer deg bedre.

Ulike måter å be på kan gjøre bønnelivet lettere, tror leder for nettverket Substans, Areopagos-prest Stian Kilde Aarebrot.

– Nettopp fordi mennesker er ulike, noen er glade i sport, andre i kunst, noen i friluft, tenker jeg at de også vil ha ulike behov for bønneform, sier han.

Sammen med Erik Ravnås Aarmo holdt han seminar under årets Trosopplæringskonferanse om å flytte troen fra hodet til hendene.

«Du tenker deg ikke fram til en ny måte å leve på. Du lever deg fram til en ny måte å tenke på», sa den britiske presten Henri Nouwen.

– Troen utvikles også på treningsstudio, ikke bare på lesepulten, sier Aarebrot.

For å «trene opp troen» holder Substans på med et konsept som heter Jesus-dojo. Ordet «dojo» kommer fra treningsstudioet for kampsport, og betyr «en plass for å studere veien».

Eksperimentere med bønn

Ett av Dojo-arrangementene handler om bønn, og deltakerne blir oppfordret til å prøve ut nye metoder.

– I min lavkirkelige sammenheng har fri bønn vært vanligst, altså bønn der man snakker til Gud som man snakker med en venn, bare med noen ekstra floskler. Men jeg har oppdaget at bønn kan være å ikke si noe i det hele tatt, sier Aarebrot.

Han tror det kan være lurt for kristne å eksperimentere med eget bønneliv. Når Aarebrot arrangerer Jesus-dojoer om bønn, skal deltakerne holde på i 5 uker med en ny bønneform.

Ikke gi opp etter en uke. Det tar omtrent 40 dager å få inn en ny vane, og en ny bønneform bør bli til en vane før du avgjør om den passer deg eller ikke, sier Aarebrot.

Her er noen forslag til ulike måter å be på:

Tidebønner

Tidebønner vil si at man ber bønner til faste tider på dagen. Ofte skjer dette med faste bønner, med innslag av frie bønner.

På samme måte som muslimer skal be fem ganger om dagen?

Ja, men dette har røtter helt tilbake til urkirken og ikke minst jødedommen, sier Aarebrot.

Den kristne reformatoren Martin Luther startet hver dag med å be Fader vår og korse seg.

– Det å korse seg er også en form for bønn. Det er en konkret, fysisk måte å si til seg selv her er jeg og der er du, Gud. Å korse seg er å ta en pump-fist med Gud, sier Aarebrot.

Faste bønner

Dette handler ofte om å ta andres ord og bønner og gjøre dem til sine egne – for eksempel salmer eller ulike klostres bønner. Bønnen Vår Far er også et eksempel på en fast bønn.

En mye brukt fast bønn er også denne, fra kirkefaderen Augustin:

«Kom inn der jeg er åpen, åpne meg der jeg er lukket.»

Kontemplativ bønn

Dette er en type bønn som foregår i stillhet, og uten ord. Bønneformen har lenge eksistert i kristne sammenhenger, men fikk en særlig renessanse på 1900-tallet, etter innflytelse fra østlige religioners meditasjon.

Hvordan vet du om du har fått bønnesvar, dersom du ikke har bedt om noe?

– I vår kultur er vi veldig opptatt av hele tiden å få noe ut av det vi gjør. Dette er kanskje nettopp et sted der vi ikke skal få noe ut av bønnen, sier Aarebrot.

Så hvorfor skal man gjøre det da?

Du skal falle til ro og finne deg selv. Jeg tror at når du finner deg selv, finner du Gud, og når du søker Gud, vil du finne deg selv, sier han.

Meditasjon

Sittestillinger og kontrollert pust mens man ber faste bønner eller kontemplative bønner.

– Enkelte buddhistiske tradisjoner har nærmest perfeksjonert seg på gode sittestillinger. Disse tenker jeg det kan være lurt å bruke for å få konsentrasjon og dedikasjon inn i bønnelivet, sier Aarebrot.

Er det ikke skummelt å bruke buddhistiske og muslimske tradisjoner inn i et kristent bønneliv?

Jeg tenker at det kristne innholdet i bønnen ikke skal forsvinne. Men det er jo en del rammeverk vi godt kan dele med hverandre. Muslimenes måte med å be med panna i bakken var slik koptiske kristne i Syria ba før islam oppstod. Men jeg er positiv til å bruke yoga i eget bønneliv.

Han tenker da ikke på enkelte yoga-retninger som har en åndelig dimensjon, men det fysiske: kroppsstillinger og pusteøvelser.

Forbønn

Avtal med en venn at dere ber for hverandre. Formen på denne bønnen kan være ulik, men ofte brukes fri bønn.

Fribønn

Snakk med Gud slik du snakker med en venn. Denne bønneformen er ikke nødvendigvis basert på rutiner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion