Nyheter

Gallup-smell for KrF etter homo-bråk

Et år før valgkampstart er Erna Solbergs makthåp nærmest sjanseløst. Spesielt fordi støttepartiene KrF og Venstre er farlig nedslitt.

ANALYSE: På målingen Norstat har gjort for Vårt Land er Venstre igjen under sperregrensen. Makker KrF nærmer seg de også.

KrF rykker ned et helt prosentpoeng og oppnår lave 4,4 prosent i oppslutning. Det er sjelden kost for Hareide-partiet. Bare én gang etter forrige stortingsvalg har KrF ligget lavere, og det var i juni 2014.

Se alle resultatene lenger ned i artikkelen.

Deler av grasrota kan denne gangen ha fått «homo-sjokk». Målingen er nemlig tatt opp fra tirsdag i forrige uke til mandag som var. Først fikk nyheten om partileder Knut Arild Hareides planer om å gå i Pride-marsjen høy rotasjon. Og i helgen var bilder og filminnslag fra Hareides deltakelse toppoppslag – ved siden av «Brexit».

Dette kan ha bidratt til KrFs smell. Hovedgrunnen til nedturen er nemlig en tydelig økning i antall usikre velgere som heller ville valgt sofaen om det var valg akkurat nå.

Bakgrunnsmaterialet viser også svakere lojalitet i et parti som ellers kjennetegnes av et stødig grunnfjell. Oftest er lojaliteten på 75-80 prosent – denne måneden bare på 67.

LES OGSÅ: – Usikkert om det vil gagne KrF i valget

Ap-lekkasje

KrF lekker dessuten merkbart til Ap – noe som kan skyldes motstand mot støttepartirollen til Solberg-regjeringen. Alle bevegelsene på denne målingen er innenfor feilmarginer og dermed ikke statistisk sikre.

Men Aps fangst fra KrF har pågått siden nyttår og er en tydelig tendens. På denne målingen er lekkasjen fra KrF dobbelt så stor som ved årsskiftet.

Stemmetyven Sp

Det andre støttepartiet, Venstre, er igjen ille ute. Samlet har de to støttepartiene bare 7,9 prosent i oppslutning – den laveste summen etter valget. Månedens største stemmetyv i Venstre er paradoksalt nok Senterpartiet.

Det er noe nytt. De siste ukene har partileder Trine Skei Grande kommet med stikk og spark til Sp og premieres altså med at Sp tar velgerne deres.

LES OGSÅ: Her er VLs forrige gallup

Kurs mot tap

Venstres ferd under sperregrensen og KrFs tilbakgang gjør at dagens borgerlige alternativ mangler hele syv mandater på flertall. Høyre, Frp og KrF/Venstre ligger hele 18 mandater under valgresultatet i 2013.

Selv om Høyre er månedens vinner med en fremgang på 2,1 prosentpoeng, ser det svart ut. I dagens situasjon er det ikke noe ekstra støtteparti som kan redde Erna Solbergs makt i fire år til. Fremgangen justerer partiet opp etter en svært kraftig tilbakegang sist måned.

Flytvelgere

Ap taper 1,2 prosentpoeng, men ligger fortsatt over 35 prosent. Og selv om også SV går tilbake, mangler de gamle rødgrønne partnerne bare ett mandat for å gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister.

Som i forrige måned mobiliserer Ap tilbake usikre velgere. Dessuten vinner partiet nær 45.000 velgere direkte fra Høyre. Slike velgere ble kalt «flytvelgere» i forrige valgkamp, og evnen til å flytte dem var regnet som avgjørende for regjeringsskifte.

LES OGSÅ: Miljøpartiet vil friste sentrum inn i ny allianse

Sps vår

Men også Senterpartiet kan få en viktig rolle i å hanke inn borgerlige velgere. Sp går frem hele 1,6 prosentpoeng. Oppslutningen på 6,8 er rekord på målingen vår på denne siden av årsskiftet.

Storbritannias EU-avstemning ga Sp billett til flere TV-opptredener og alle avstemningene om kommunesammenslåinger kan ha skapt rom for god Sp-vekst. Bakgrunnstallene viser at det faktisk er Høyre – kommunalminister Jan Tore Sanners parti – Sp henter flest nye velgere fra.

###

Grønt comeback

Bare for få måneder var Miljøpartiet De Grønne (MDG) et politisk katastrofeområde: Lave 2,1 prosent, all fremgang tapt og maktkamp i partitoppen.

Men nå gjør MDG comeback over sperregrensen. De rapper ikke fra andre grønne partier, men mobiliserer sine egne usikre tilbake. Med 4,2 prosent ville partiet fått syv på Stortinget, vært vippeparti og hatt nøkkel til et maktskifte i norsk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter