Nyheter

Teologisk lovsang

Vetle Jarandsen skriver lovsang til menighetsbruk, både i Norge og USA. – Mens skandinaver synger mye om korset og nåden, synger amerikanere mye om Gud som kjemper for den enkelte, sier 28-åringen som nå gir ut sin første plate.

Musikkprodusenten og låtskriveren har låtskriverkontrakt med Integrity/Capital Christian­ Music Group, som er et av de største kristne musikkforlagene­ i verden.

– Hvordan vil du beskrive ditt nye lovsangalbum, Forsonet, tekstlig og musikalsk?

– Jeg har hatt som mål at sangene skal være tilgjengelig, ­anvendelige og forkynnende. Med det mener jeg at plate først og fremst inneholder bruksmusikk for kirken. Det er sanger og arrangementer som jeg tror at både store og små lovsangsteam kan få til å spille i sin ­lokale kirke.­

– Hva mener du er lovsangens viktigste funksjon?

– Jeg tror at lovsang er mer enn bare noen sanger på en gudstjeneste. Det er en del av tilbedelsen som Gud har skapt oss til: der vi som enkeltpersoner og som ­kirkefamilie får samle oss og rette fokus mot Gud.

– Er sangene på ditt eget ­album annerledes enn de du skriver for det amerikanske markedet?

– Når jeg skriver norske lovsanger, ser jeg helt konkret for meg enkeltpersoner i menig­heten min, og prøver å skrive noe de også kunne ha sunget. Mens det i den skandinaviske konteksten synges mye om korset og nåden, synges det i USA synges mye om Gud som kjemper for den enkelte. For meg som låtskriver er det viktig å ta høyde for disse kulturelle forskjellene.

LES MER: Heretter vil Kanye West bare lage kristen musikk

Bakgrunn

– Hvilke erfaringer har du som hjelper deg i ditt virke som lovsangskribent/artist?

– Jeg har blant annet studert teologi og ledelse, helt bevisst for å kunne gi lovsangene mine mer teologisk dybde. Lovsangene­ jeg gir ut er på forhånd sendt til pastorer og teologer for godkjenning.

– Hvor viktig var musikk i ­oppveksten din?

– Jeg er oppvokst på en kulturskole, og begynte å spille fiolin nesten før jeg kunne gå. Det var alltid planen min å bli musiker, men jeg trodde at det var klassisk fiolinist jeg skulle bli. Det som endret planen min, var at jeg begynte å skrive mine egne sanger. Det ble min viktigste måte å uttrykke meg på. Allerede fra første låt jeg skrev, visste jeg at hvis jeg kunne få til dette, så ville jeg aldri gjøre noe annet.

– Hva slags musikk har du selv hørt mest på fram til nå?

– Min musikkinteresse startet med klassisk musikk, og innenfor den retningen har jeg mest lidenskap for: den sovjetiske ­nasjonalromantikken. Rimsky Korsakov kan nok kalles min ­favorittkomponist. Ellers er jeg nok påvirket av de store bandene som påvirker moderne lovsang i dag: Coldplay, Killers og U2.

LES MER: Etterlyser mer jorda kristne sanger

– Synes du moderne lovsang har fått for stor plass i menigheter med også flere eldre medlemmer? 

– Lovsang kan nok være en av de mest splittende elementene i en menighet. I stedet for å diskutere om lovsangen har fått for stor plass, så mener jeg vi heller burde prøve å være mer bevisst på hvordan vi bruker lovsangen, så den blir mest mulig samlende.

– Kunne du ha vært både ­popartist og lovsanger i menigheten?

– Det å skulle slå igjennom som popartist er enormt krevende,­ og det blir nærmest umulig hvis man ikke er villig til å ofre alt for det. Kirken har vært – og er – en plass hvor flertallet av de profesjonelle musikerne i Norge startet karrieren. Dessverre ser vi at de fleste allikevel faller bort fra kirken, ikke nødvendigvis fordi troen rakner, men fordi man ikke lenger prioriterer det. Når selv innså at jeg ikke var villig til å gi avkall på kirken, visste jeg at det ville bli vanskelig å få til en popkarriere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter