Nyheter

Sjefen for juleshoppingen

Vibeke Hammer Madsen synes ikke man skal ha dårlig samvittighet for å bruke noen tusenlapper ekstra på julegaver.

Tilbud, køer, unger som maser, julenisser som vagger rundt i gangene på kjøpesentre, krangling om hva mor, far, søster og bror egentlig ønsker seg til jul. Stress, stress, stress.

– Hvorfor påfører du oss alt dette kostbare førjulsmaset?

– Det trenger ikke være masete å handle julegaver, og det er en myte at så mange synes det er det. Det er ikke bare jeg som liker å finne noe fint til folk jeg bryr meg om, og som gleder meg til å se dem pakke opp gavene. Familier og vennegjenger gjør ofte også julehandel til en stemningsfull opplevelse, med innlagte kafébesøk. Kanskje også et teaterstykke, sier den administrerende direktøren for Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer over 16 tusen bedrifter i norsk næringsliv.

Mer forsiktig oppstart. Vibeke Hammer Madsen har sett seg lei på dem som stadig vil gi oss dårlig samvittighet for å handle julegaver.

– Julehandel er en internasjonal tradisjon og et tegn på at vi bryr oss om hverandre. Naturligvis kan vi vise det siste uten å bruke penger på det, men jeg liker ikke at man skal sette seg til doms over folk som vil glede andre. De aller fleste vet godt hvor mye de kan bruke på julegaver og hvorfor de gjør det.

Inkludering og integrering. Direktøren hevder flere forretningers desemberomsetning gjør at de ikke avslutter året med røde tall.

– Det er viktig både for dem og landet vårt.

– Landet vårt?

– Med færre forretninger blir det færre arbeidsplasser. Handel er Norges største arbeidsplass. Dette har også med inkludering og integrering å gjøre. Innvandrere utgjør i dag en betydelig andel av handelsjobbene her i landet, og de aller fleste gjør en god jobb.

Etisk handel. Hun er opptatt av etisk handel, og er nettopp kommet tilbake fra Jakarta i Indonesia, hvor Virke håper å få på plass en handelsavtale med Indonesia.

– Vi ønsker at arbeidere i fattige land skal få sin rettmessige lønn. Men det er blitt for ensidig snakk om lønn. Ofte betaler vi skole- og helsetilbud for arbeiderne, og vi setter i stand hyttene deres. Vi passer på så godt vi kan at pengene kommer i de riktige lommene. Det er et stykke vei å gå, dette. Men vi ser at det nytter.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter