Nyheter

‘En del av vår nasjonale historie’

Gunnar Sønsteby er en mann som tålte å bli hedret, fastslo domprost Olav Dag Hauge under bisettelsen av motstandsmannen i Oslo domkirke fredag.

Hauge åpnet bisettelsen med å ta en rask gjennomgang av Sønstebys liv og virke, med «nummer 24s» dristige operasjoner, at han var selvskreven leder for Oslogjengen og hans katt-og-mus-lek med Gestapo, og det faktum at han aldri ble tatt.

– Alt dette er blitt en del av vår nasjonale historie, sa Hauge.

LES OGSÅ: Norges største krigshelt er død

Hedersbevisninger. Han omtalte Sønsteby som den person i Norge som har fått flest hedersbevisninger, blant annet St. Olavs Orden og Krigskorset med tre sverd.

– Sønsteby tålte å bli hedret, fastslo Hauge og snakket om mennesket Sønsteby, som var opptatt av demokrati og rettferdighet til han døde.

Hauge omtalte Sønsteby som en skattet foredragsholder og formidler, og viktigst og hyppigst de siste årene var hans mange foredrag for skoleklasser over hele landet.

– Når han fortalte, levde han beretningen, sa domprosten.

Sønstebys styrke var at han «så deg med nærhetens blikk», fastslo Hauge.

LES OGSÅ: «Kjakan» kan bli hedret med gate eller plass

Statsminister-ros. Statsminister Jens Stoltenberg roste Gunnar Sønstebys rolle som krigshelt og fredshelt i seks tiår som er gått siden 2. verdenskrig.

– I fem mørke år kjempet Gunnar Sønsteby med våpen i hånd for fred. Han vant denne kampen. Ikke alene, men som en av de fremste blant krigens mange norske helter, sa Stoltenberg.

– Etter krigen fulgte offiser Sønsteby lojalt parolen «Aldri mer 9. april», fastslo Stoltenberg.

Han fortalte om en motstandsmann som i årene etter krigen gjorde ordet, fortellingen til sitt nye våpen. I krig og fred var Gunnar Sønstebys budskap det samme:

– Bare demokrati gir ekte frihet. Bare ekte frihet kan gi fred.

Gjennom å vie sitt liv til opplysning om dette, ble han en krigshelt i fem år og fredshelt i over 60 år, sa Stoltenberg.

Han fortalte at Sønsteby alltid fortalte sine selvopplevde historier med engasjement, aldri med overdrivelse.

Forsvarssjefens tale. Gunnar Sønsteby imponerte alle rundt seg og ble et forbilde for alle i uniform, sa forsvarssjef Harald Sunde i sitt minneord til motstandsmannen.

– Han var motstandshelt og demokratiforkjemper. En veiviser og en klippe, sa forsvarssjefen.

– Forsvaret har mistet en av sine mest betrodde menn, men sporene etter ham er dype og varige, fortsatte han.

Utenlandske spesialstyrker som besøkte Norge, ville først og fremst treffe «Nr. 24», fortalte Sunde.

– Betydningen for Forsvaret i Norge er uten sidestykke. Statsråder og generaler lyttet til ham, sa forsvarssjefen, som sier han selv høstet rikelig av krigsheltens kunnskap og erfaring, noe som ga ham trygghet i jobben.

Forsvarssjefen trakk også fram at Sønsteby helt til det siste var opptatt av å anerkjenne innsatsen til menn og kvinner i Forsvaret. At han var til stede under seremonier var kanskje den største æren soldater kunne få, sa Sunde.

Barnebarna. Gunnar Sønstebys barnebarn Magnus og Jonas holdt en både alvorlig og humørfylt tale til sin bestefar i Oslo domkirke.

– Kjære bestefar, du har betydd mye for mange mennesker, mer enn hva du selv og vi som har fått lov til å vokse opp og være sammen med deg kanskje har vært klar over, sa Magnus Sønsteby.

Han la til hvilken stor betydning den høyest dekorerte nordmannen alltid har hatt for sin kone og sin egen familie.

– Kjent som Kjakan eller «Nr. 24» har du alltid for oss vært bestefar, en bestefar vi har sett opp til. For familien har du vært en altoppofrende ektemann, en omtenksom far og ikke minst en engasjert bestefar og oldefar, sa Magnus og la til at Gunnar Sønsteby alltid satte sin kone Anne-Karin høyest. De to var svært avhengig de var av hverandre, og barnebarna har aldri sett besteforeldrene krangle.

– Det var et liv bygget på kjærlighet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter