Nyheter

Bjarte Botnen fyller 70

Lesere, medarbeidere og pressekolleger hedrer Vårt Lands utenriksredaktør for visdom og vidd.

«Hva er det med Bjarte Botnen»? Vårt Land stilte spørsmålet til mange som har fulgt Vårt Lands utenriksredaktør gjennom en årrekke. Alle svarte ja, og uttrykte glede over å få være med.

Her er noe av det de sa:

Unar Vegstein: Hel ved fra Florø

– For det første, Bjarte er svært kunnskapsrik, det er ikke grenser for hva slags bøker han har lest, og bortimot skummelt alt hva han husker fra bøkene. Han er genuint morsom. Bjarte prøver ikke å være morsom, han er sånn. Og så er han til overmål et beskjedent, snilt menneske.

Denne kombinasjonen av visdom, vidd og medmenneskelighet, gjør ham til en helt sjelden plante i den norske pressefloraen. Hadde norske aviser hatt flere slike, tror jeg opplagsutviklingen hadde vært betydelig muntrere lesning.

Dessuten, Bjarte er den mest ujålete jeg vet om, her er det hel ved fra Florø - en kollega det er lett å like og gode grunner til å se opp til.

(Vegstein er presentasjonssjef i Aftenposten, Vårt Land-kollega med Bjarte i 23 år (1981–2004), «fra 1991 til 2004 var vi Hugin og Munin»).

Pål T. Jørgensen: Du har fortsatt mye ugjort, gutt!

– Han er en av de mest kunnskapsrike journalistene jeg har hatt glede av å jobbe med noen gang. I tillegg er han en ekstremt hyggelig person med utpreget sans for god humor. Av ham har jeg lært grundighet og at du aldri blir utlært.

Nå hører jeg rykter om at han vil trappe ned. Da må jeg få lov å minne jubilanten om at Winston Churchill – en av våre felles favoritter – var 76 år da han ble statsminister siste gang. Du har fortsatt mye ugjort, gutt.

(Jørgensen er journalist i TV 2, og jobbet sammen med Bjarte i Vårt Land i tre år på 1970-tallet)

Knut Vollebæk: Takk for spørrebanken!

– Bjarte Botnen er en av de mest kunnskapsrike og reflekterte utenrikspolitiske kommentatorer i norsk presse. I tillegg til å basere sine vurderinger på solide kunnskaper, har han ofte en interessant og uventet vinkel på kommentarene som får leseren selv til å tenke. Det er vel slik en god journalist skal fungere.

For øvrig går det ikke an å hylle Bjarte Botnen på åremålsdagen uten å takke ham for «Botnens spørrebank». Hos oss fungerer den som gamle dagers skumringstime da familien satte seg sammen for å fortelle og høre historier. Vi tester våre kunnskaper på hans spørrebank. Den setter fart i hjernecellene og styrker familielivet.

(Vollebæk er OSSEs høykommissær for nasjonale minoriteter, tidligere utenriksminister og ambassadør)

Thor Bjarne Bore: Et unikum i norsk presse

– Bjarte kom med forslag om en daglig sistesidespalte som var en nyvinning i norsk presse. «Hugin» betyr tanke og «Munin» betyr hukommelse, egenskaper som gikk opp i en høyere enhet når Bjarte kunne bruke sitt skråblikk på det ene øyet og skarpt fokuserte bredvinkelblikk på det andre.

Han er den som ser det store i det lille og det lille i det store. Som bruker sine kunnskapstråder til å veve helhetsbilder som leserne forstår. Leserne blir glade i Bjarte og opplever ham som en venn fordi de skjønner at han er glad i dem. Han er et unikum som det ikke finnes maken til norsk presse.

(Bore er tidligere redaktør i Vårt Land)

Janne Haaland Matlary: Følger ikke strømmen

– Bjarte Botnen er grundig belest og skriver ikke ut fra siste trend, men på sine egne faglige premisser.

Han skriver ofte om temaer som ikke er direkte oppe i nyhetsbildet; temaer som mange journalister ikke vet noe om. Det er lett å se at han leser og kan mye historie. Det setter jeg som fagperson pris på. Nyhetsdekningen er blitt tabloid og overflatisk mange steder. Han er annerledes enn mange andre som skriver om samme saker på samme måte.

(Matlary er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og på Forsvarets Høgskole og har abonnert på Vårt Land «i alle år»)

Jan Arne Olsen: Journalistlaget tester spørrebanken hver uke

– Botnens spørrebank er et av høydepunktene i fredagens lunsj i Norsk Journalistlag og Journalisten. Vi gjemmer avisen fra lørdagen før, og det er ikke lov å kikke. Vi svarer på alt bortsett fra barnespørsmålene. Har vi en dårlig dag, tar vi dem også. Det er kollektiv oppgaveløsning. Står vi fast, sier vi at det er vel noe religiøst, eller noe fra Bibelen. Men det er jo ikke alltid.

(Olsen er generalsekretær i Norsk Journalistlag)

Kjell Magne Bondevik: God analytiker

– Bjarte Botnen har kunnskap og analytiske evner som gjør det interessant å lese det han skriver.

Vårt Land er ut fra disponible ressurser god på utenriksstoff. Det skyldes ikke minst Bjarte Botnen.

Derfor har jeg med stort utbytte lest utenriksstoffet og Botnens bidrag i alle mine år i politikken og i min nåværende jobb som leder av Oslosenteret.

Det sier også noe om Botnens mangeårige virke og lojalitet mot avisa. Gratulerer med de 70 år!

(Bondevik er leder av Oslosenteret, tidligere statsminister og utenriksminister)

Per Edgar Kokkvold: Skulle nådd ut til flere

– Han har uvanlig store kunnskaper, klokskap og innsikt. Dessuten er han utstyrt med den kanskje viktigste egenskap et menneske kan ha: humor, smilet i visdommens øye. Det er denne kombinasjonen som i virkeligheten gjør Bjarte Botnen til det han er.

Norsk offentlighet hadde vært en smule rikere dersom Vårt Land hadde hatt et større opplag og Bjarte Botnen hadde nådd ut til flere.

(Kokkvold er generalsekretær i Norsk Presseforbund)

Oddbjørg Aasen Bjørdal: Alltid noko vesentleg på hjartet

– Bjarte er ein sunnfjording i særklasse, med humør og gode replikkar. Han var også ein omtenksom kollega som brydde seg om og rettleia ein fersk sommarvikar. At han var stinn av kunnskap og gode historiere, gjorde han til ein viktig kollega. Bjarte er eit stort forbilde som journalist. Han har alltid noko vesentleg på hjartet, og skriv med like stor innsikt og engasjement om lokale saker som store internasjonale tema.

(Bjørdal er journalist og nå selvstendig næringsdrivende, og var kollega med Bjarte i Vårt Land tidlig på 70-tallet)

Olav J. Garvik: Har den underfundige vestlandshumoren

– Det er to ting som slår meg: Den underfundige vestlandshumoren som lever i beste velgående i det han skriver og at han er en av de mest allsidige utenriksmedarbeiderne som jeg har hatt stor glede av å lese. Jeg har fulgt ham helt siden jeg begynte i jobben min.

(Garvik er pensjonist og var politisk medarbeider i Bergens Tidende fra 1969)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter