Nyheter

Beveget konge mintes «Kjakan»

– Han har betydd mye for veldig mange, inkludert kongefamilien.

En beveget konge på statsbesøk i Polen tok seg torsdag tid til å kommentere Gunnar Sønstebys bortgang.

På vei ut fra et arrangement for unge kokker stanset kongen og dronningen, og kong Harald ga en uttalelse til pressen:

– Jeg hører at Gunnar Sønsteby er gått bort, og våre tanker går selvfølgelig til de etterlatte og familien. Han har hatt et langt og rikt liv, og han har betydd mye for veldig mange, inkludert kongefamilien, sa kongen.

SE BILDER: Gunnar Kjakan Sønsteby er død

Han understreket Sønstebys betydning for Norge også i etterkrigstiden:

– Sønsteby var Norges mest dekorerte soldat fra andre verdenskrig, men han gjorde jo så mye mer enn det. Han holdt foredrag på mange skoler i Norge etter krigen for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: «Aldri mer 9. april».

LES OGSÅ: «Kjakan» kjemper for minnene

Statsminister Jens Stoltenberg: En av landets største helter:

– Han var svært sentral i motstandsarbeidet fra 1940 og fram til frigjøringen i 1945. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, etter krigen med en evne til forsoning som rørte hjertene. Han lærte våre unge ikke å hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld, og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier Stoltenberg.

Forsvarsminister Espen Barth Eide: Selve symbolet på norsk motstandskamp:

– Det gjør sterkt inntrykk når en slik usedvanlig mann når slutten av sitt liv. Vi føler dyp sorg og evig takknemlighet når vi minnes ham – en nordmann utenom det vanlige. Han var ganske svekket, men det slo meg hvordan han likevel var levende opptatt av forsvarsspørsmål til det siste. Vi snakket om forsvarsplaner og medaljeplaner, og han fulgte aktivt med hele tiden, sier Barth Eide.

Stortingspresident Dag Terje Andersen: En av de største i historien:

– I 1999 støtte på hverandre i heisen i FN-bygningen i New York. Han inviterte meg straks med på middag, og det ble en kveld jeg aldri vil glemme. Sønsteby var en av de aller mest sentrale formidlere av norsk krigshistorie og betydningen av å stille opp for demokratiet. Han holdt over 1.000 foredrag om dette rundt om i landet, sier Andersen.

Forsvarssjef Harald Sunde: Ener blant likemenn:

– Han støttet Forsvaret gjennom hele livet. Han hadde eget kontor på Akershus, og gikk helt til det siste til kontoret hvor han arbeidet for frihetssaken. Det var gjennom sitt mot, klokskap og ikke minst intuisjon at han sammen med andre gjennomførte dristige operasjoner som hadde stor betydning i frihetskampen. Vi har mye å takke ham for. Han betød mye for Norge gjennom størstedelen av sitt liv. Hans gjorde en utrettelig innsats for fred, forsoning, frihet og demokrati der han møtte de unge, holdt foredrag i inn- og utland om at frihet er ikke gratis, sier Sunde.

Historieprofessor Ole Kristian Grimnes: Den siste i sitt slag:

– Han personifiserte mer enn noen annen den norske motstandskampen. Gunnar Sønstebys innsats under krigen var meget betydningsfull og som formidler av norsk krigshistorie sto han i fremste rekke, sier Grimnes.

Hjemmefrontmuseet-leder Arnfinn Moland: Ga seg ikke før det var umulig:

– Det var først og fremst bra at han ikke måtte ligge i sykesenga noe særlig lenger. Når det er sagt, er det veldig vemodig. Han var den absolutt mest profilerte personen fra motstandskampen, og en vikit samarbeidspartner for museet i flere tiår. Jeg besøkte ham hjemme i forrige måned. Da var han veldig svekket, men Gunnar er Gunnar, og han ga seg ikke før det var absolutt helt umulig å stå imot, sier Moland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter