Oppdiktet?

ANDAKT: Det aller meste av det Bibelen beretter om, skjedde i full offentlighet, med mange vitner.

I uke 8 skriver Knut Grønvik andakter i Vårt Lands spalte Ettertanke, med utgangspunkt i dagens bibelord fra Bibelselskapet.
Publisert Sist oppdatert

Bibelen er en erfaringsprotokoll. Til forskjell fra de fleste religioner bygger ikke vår kristne tro på hemmelige åpenbaringer og gamle – eller nyutklekkede – mytologiske forestillinger. Vår hellige bok handler i store trekk om mennesker som har levd og om hendelser har funnet sted. Så er det blitt notert, skrevet ned, drøftet og tolket i stor åpenhet.

Disse erfaringene folk har gjort, personlig eller som gruppe eller nasjon, hva viser de oss om Gud? Hva forteller de om Guds nærvær eller fravær, om hvordan Gud handler i historien? Hva sier de om hvem Gud er? Hva lærer de oss om oss selv, og om vårt forhold til Gud og Guds til oss? Det aller meste av det Bibelen beretter om, skjedde i full offentlighet, med mange vitner. Selve begivenhetene var det derfor sjelden diskusjon om. Men mye skjedde også med ganske få personer til stede. Og da begynte tydeligvis spekulasjonene. Er det bare noe de finner på? Har de diktet det opp?

Den merkelige hendelsen på fjelltoppen, for eksempel. Der var jo bare Peter, Jakob og Johannes til stede. De må nok også ha møtt skepsis når de fortalte om denne nærmest utenomjordiske opplevelsen. Så når Peter skriver sitt åpne brev til de kristne rundt i Middelhavsområdet, tar han hansken opp:

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP