Bøker

En skarv på Røst

Religiøs eller ikke: Vi trenger alle avlastning i møte med døden.

I forrige uke ble Per Fugelli intervjuet i VG. Han snakket – som vanlig – om døden. Hurra for det. Dette er Fugellis viktigste bidrag til den norske samtalen: Han har brutt opp døra til et avlåst rom.

Ikke dermed sagt at han er uten frykt: «Siden jeg ikke har Gud, må jeg innrømme at jeg er redd for et eksistensielt drama», sier han. Han finner imidlertid trøst i forestillingen om «universets fellesbank». Når han dør, går byggesteinene i kroppen hans tilbake dit: «Derfra hentes alt ut igjen og blir til helt nye skapninger. Kanskje en blomst, et tre eller en skarv på Røst. Det ville jeg likt.»

Passasjen minnet meg om boka Etter oss av litteraturprofessor Anders Johansen (Spartacus, 2010). Johansen skriver at han helt fra han var liten gutt, har hatt en nesten uhyggelig dødsbevissthet. Han har slåss for ikke å la bevisstheten om den absolutte tilintetgjøring suge livsmotet ut av kroppen sin. Johansen ser på døden som en makt som gjør alt nytteløst og meningsløst. Alt blir til intet. Han finner ingen trøst i religionen. Kirkens tro oppfattes som en form for poetisering eller estetisering av det absolutt negative.

Vår eneste beskyttelse er kulturelle sjablonger: «Det blir godt å få slippe nå», «han har jo hatt et rikt liv», «hun har sovnet inn». Dette er vår kollektive tilsløring av dødens realitet, mener Johansen. Døden forsones og mildnes ved omskrivninger og skjønne løgner.

Men Johansen stanser ikke der. Han presser på, leter intenst etter mulige utveier – etter mening bortenfor mening. Og som Fugelli finner han en slags åpning. Alt forandret seg da jeg fikk barn, skriver Johansen. Ikke tankemessig, men eksistensielt.

Han kunne gjøre noe for barnets skyld; hinsides enhver tvil er det meningsfullt. Slik kunne han avlastes noe av tyngden ved sin egen ubetydelighet og dødelighet. Han kunne ta del i noe som var større enn ham selv. Jeg er ikke lenger bare meg selv, skriver Johansen, og legger til: «Kanskje er det noe slikt vi feirer ved juletider».

Håvard Nyhys er redaktør i Natt og Dag

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker