– Vi over 60 har opplevd mye trangere tider enn hva det er i dag
Selv om klimaengasjementet vokser blant de yngste, er det de eldste som kaster minst mat.
På toppen av en bratt bakke står et gult trehus. Der har det stått i nesten hundre år. Omgitt av et kritthvitt vinterlandskap, lyser huset opp lik en svak julestjerne.
Her, på Lunner i Oppland, en drøy time utenfor Oslo, bor Maj-Britt Stenersen og Trond Hem Stenersen, som begge er i begynnelsen av 60-årene. De sitter ved et bord de kjøpte på Finn og spiser gårsdagens middagsrester, og det er i grunn et talende bilde: de eldste blant oss er nemlig flinkest til å redusere matsvinnet, altså kastingen av spiselig mat.
– Vi over 60 har opplevd mye trangere tider enn hva det er i dag. Det har vært en enorm velstandsøkning, og vi har vært med på hele reisen. Jeg tror definitivt en del av det vi opplevde som barn og unge voksne, sitter i oss fortsatt, og at vi derfor har et annet forhold til både mat og forbruk, sier Maj-Britt.