Nyheter

Lar plantene sveve

Planteplaneter spres seg som en trend blant hageentusiaster verden over. Enkelt å lage selv, sier hagegründer.

Planteplanetene er levende dekor og gjør det mulig å gi innendørhagen en ny, kunstnerisk vri.

Helene Gallis former en ball av blomsterjord i hendene, trykker den hardt sammen. Ut av ballen stikker det en eføykvist. Rundt legger hun mose, så surrer hun hardt med hyssing, rundt og rundt.

– En kan surre til krampa tar en, sier hun.

I rommet ved siden av henger det tre flere ferdige moseballer med ulike panter i. Tradisjonen kommer fra Japan, og heter «kokedama». Oversatt skal det bety moseball. Den japanske tradisjonen var opprinnelig å lage disse små ballene rundt røttene på bonsaitrær, som man satte på en liten keramikkbit eller et stykke drivved. Med tiden har tradisjonen utviklet seg og folk har prøvd seg frem med ulike planter. Nå har plantekunstformen sprett seg til Europa og USA.

LES OGSÅ: Vertikale heger er i vinden

3D-hage

Gallis er ingen hvem som helst når det gjelder nyskapning på kjøkkenhagefronten. Hun driver firmaet Nabohager og har skrevet bok om dyrking i byen. Ballene med jord egner seg rett nok ikke til dyrking, de er mer for pyntens skyld. For det er mange prydplanter som tåler å vokse på denne svevende måten, som orkideer, bregner, ulike potteplanter, urter, enkelte stauder og mye annet.

– Velg planter som ikke trenger så mye vann. Spør i blomsterbutikken, sier Gallis.

Selv har hun prøvd deg med eføy og sukkulenter. Flere av ballene hengt oppe et par ukers tid, her i Nabohager lokale midt i Oslo sentrum. Firmaet jobber blant annet med å legge til rette for at folk kan ha planter og dyrke ting i kontorlokaler, restauranter og lignende. Men planteballene er bare for gøy.

– Planteplanetene er fine og dekorative. De gjør det mulig å lage tredimensjonal hage inne. De kan henge hvor som helst, i vinduet, over stuebordet eller hvor man måtte ønske, sier hun.

Bonsaiarv

Den japanske sikken stammer fra bonsaitradisjonen, der man dyrker frem dvergversjoner av trær og får grene til å vokse i ønskede former. Det vil si at formen ikke er naturlig for panten, men noe man gjør fordi det ser fint ut, som en kunst.

Planteplanetene kan henge i vinduet, utendørs eller settes på et fat eller i en skål.

– Jeg lager dem fordi jeg synes de er sjarmerende, sier Gallis.

I Europa var det Nederland som var først ute med å ta til seg den japanske skikken, men de siste årene har teknikken sprett seg. Søker man opp «Kokedama» på nett dukker det opp en rekke treff på engelsk, men også danskene har allerede kastet seg på trenden sier Gallis.

Danskene har allerede laget firmaer som lager planteplaneter som folk kan bestille i ulike størelser. Men å kjøpe plantene ferdig er unødvendig mener Gallis.

– Det er enkelt å lage dem selv, teknikken bygger enkelt og greit på snøballteknikk, klemme sammen til en ball. Det vanskeligste er å finne mose, man bør helst gå i skogen plukke den i flak, sier Gallis.

Selv prøvde hun å lage noen med en litt langragget mose først, det fungerte ikke så bra. Mosen holdt ikke ordentlig på jorda.

– Det er lurt å bruke vanlig mose med litt kort bust, sier Gallis.

LES OGSÅ: Her er hageplantene du må holde deg unna

Vanningsdilemma

Det kan høres upraktisk ut å ha plantene hengende ute potte, men mosen holder det hele på plas.

– Det eneste er at mosen kan drysse litt, sier Gallis.

Vanning fremstår likevel som det største problemet, for å helle på vann er naturligvis ikke et alternativ. Gallis sprayer sine med en spruteflaske av og til.

– Når det blir nødvendig kan man også ta dem ned og dyppe dem i en isboks med vann, sier hun.

Ball vil da dryppe en stund, så det kan være lurt å la boksen stå under et ar times tid, eller legge under noe aviser, mens de renner av seg forklarer hun.

Grønne baktanker

Mange lager planteplaneter bare fordi de mener det er fint, men Gallis er ikke bare plante- og miljøgründer, hun er også politisk engasjert lokalpolitiker for Miljøpartiet De Grønne.

– Målet mitt er at folk skal engasjere seg for bærekraft og det engasjementet vekkes ofte i sammenheng med dykning, sier hun og henger på plass nok en planteplanet.

Følg Edens hage på Twitter og Facebook

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter