Kultur

Hagerømlingene

En gang var de vakre hageblomster. Nå er de bare trøbbel.

Bilde 1 av 4

Denne saken ble først ­publisert 23. mai 2017.

De kan være så vakre og fargerike og fristende de vil, det hjelper ikke. I fjor kom en ny forskrift som fortalte hvilke hageplanter du heretter må holde deg unna. De må bort, for de kan gjøre stor skade.

Men hva gjør en stakkars hage-eier når planter hun har stelt med blir forbudt? Mange har ikke nok kunnskap om hva som ikke bør plantes her til lands. Det norske Hageselskap har derfor satt i gang en kampanje, i samarbeid med Miljødirektoratet for å informere om hva forbudet innebærer og hvilket ansvar vi som hageeiere har.

Ikke hagepoliti

– Vi synes det er en viktig sak, men vi er ikke noe hagepoliti - vi dyrker grønne gleder. Nå tar vi vår del av ansvaret for å dele kunnskap som kan forhindre at skadelige ting fortsetter å skje uhemmet og slik at verdifullt artsmangfold bevares, sier prosjektleder Tonje Waaktaar Gamst.

Det finnes 17 planter på listen over forbudte planter. Noen trives best langs kysten, andre får ikke fotfeste i nord. Felles for dem alle er at der de trives sprer de seg raskt og til fortrengsel for sårbare, stedegne arter.

Medisinplanter 

Waaktaar Gamst forteller at hagerømlingene opprinnelig ble innført som hageplanter, noen også som medisinplanter, for lenge siden – men så bar det galt av sted. på Hageselskapets nettsider finner du informasjon om plantene, bilder og råd om hvordan du skal holde dem i sjakk eller eventuelt kvitte deg med dem.

– Hva er de viktigste rådene dere vil gi?

– Du kan gjerne ha hagerømlinger i egen hage, men de skal holdes innenfor gjerdet! Disse plantene finnes ikke lenger for salg og det er ikke lov å dele plantene med andre for utplanting andre steder, sier Waaktaar Gamst.

I restavfallet 

Hun legger til:

• Klipp frøstengelen av planter som spres med frø, som for eksempel lupin, og kast i restavfallet. Planter som spres seg med rotutløpere kan du sette et stengsel rundt, nede i jorda.

• Forbudte planter skal ikke kastes i kaldkomposten, men skal faktisk i restavfallet hjemme eller leveres til et gjenvinningsanlegg. Husk å spørre der hvor de vil ha dette hageavfallet. Og – verst av alt er om planterester kjøres over veien i trillebår eller dumpes over gjerdet. En rotbit kan være nok.

Lupiner under puta 

– Er det egentlig så farlig at noen vakre blomster overtar for andre?

– La oss ta lupinen – som sprer seg. Fra hagene, til veikantene, og så innover åker og eng i retning skogen. Før i tida sa man at på St. Hansaften skulle man plukke syv markblomster og legge under puten. Da ville man drømme om sin tilkommende. Det blir liksom ikke helt det samme med syv lupiner... Vi kan kanskje klare oss uten en del vakre blomster, men ting henger nøye sammen. Vi mister så veldig mange arter nå og det skjer så fryktelig fort. Forsvinner blomster, forsvinner insekter, deretter fugler. Til slutt savner vi veldig mye som vi gjerne skulle hatt her, mens det ennå var mulig. Hageselskapet kan ikke redde hele verden, men vi vil stramme opp en del hagerømlinger før det er for sent, sier Waaktaar Gamst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur