Nyheter

Eplehøsten 2: Skallet kan bedra

Epler fra gamle epletrær gir god most.

Seks epletrær venter oss i en hage. Stein Dyre Berge er fornøyd med at hageeieren har sluppet oss løs her.

– Gravenstein, konstaterer han.

– Den er best.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

Gamle trær

Trærne er gamle, fra den tiden et epletre het apal. De har fått vokse høyt og fritt, slik gamle epletrær gjerne får.

– Dere må bare ta epler av trærne som står ut mot veien. De er ikke pene. Trærne er dårlige, så de råtner på treet , sier hageeieren.

Det er likevel rikelig å ta av.

Syk frukt

De fleste eplene har skurv, som gir frukten svarte flekker. Vi blåser i den. Bak skallet er saften like ren.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Her er vi ved kjernen: Det er den indre skjønnheten som teller.

Shake it, beibi

«Epler skal behandles som egg», har vi lært. Men vi trenger ikke være så forsiktige.

Når epler skal moses, spiller det liten rolle om de får noen slagmerker. Den enkleste måten å få ned eplene på, er å riste treet. Opp i treet må vi uansett. Det er alltid noen – og ofte de største og saftigste – som ikke vet sitt eget beste og lar stilken klamre seg til treet.

LES OGSÅ: Eplehøsten 3: Så safta suser

På knærne

Stein Dyre Berge har en eiendommelig måte å sanke de nedfalne eplene på. Ryggen er ikke god, så han tar på knebeskyttere og kravler rundt i hagen på alle fire. Også blant nedfallsfrukten finnes det gode eksemplarer. De har ikke modnet og falt forgjeves.

Full bil

24 kasser blir det. To turer med fullstappa bil. Ennå er det mer igjen på trærne.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter