Søk i Edens hage

Søk  i  alt  innhold  på VL.no

Eplehøsten 2: Skallet kan bedra

Epler fra gamle epletrær gir god most.

BILDER

Bilden blir så full av eplekasser at Stein Dyre Berge må ta en kasse på fanget.

Bilden blir så full av eplekasser at Stein Dyre Berge må ta en kasse på fanget.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Kjell Kvamme og Stein Dyre Berge stabler dagens fangst av epler som skal presses.

Kjell Kvamme og Stein Dyre Berge stabler dagens fangst av epler som skal presses.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Epler i høstlig motlys. Noe av moroa ved å plukke epler, er at kassene fort blir full.

Epler i høstlig motlys. Noe av moroa ved å plukke epler, er at kassene fort blir full.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst

Epler

  • Apal – gammelt ord for epletre.
  • Pomologi – læren om epler
  • Most – et annet ord for juice, eller råsaft. Må ikke forveksles med eplenektar, som er femti prosent råsaft fra eple, samt vann.
  • Pulp – moste epler/eplemasse.
  • Ordet «eple» kommer antakelig fra indogermansk og betyr fuktig eller saftig, mener noen. Andre mener det kan komme fra keltisk.
  • I Osebergskipet (ca. 850 e.Kr.) ble det funnet 54 godt bevarte epler, som viser at frukten ble høyt verdsatt.
  • Blant de viktigste typene som dyrkes i Norge er Gravenstein, Summerred, Quinte, James Grieve, Åkerø, Filippa, Aroma, Lobo og Ingrid Marie.
  • Kilde: snl.no og wikipedia.org

Seks epletrær venter oss i en hage. Stein Dyre Berge er fornøyd med at hageeieren har sluppet oss løs her.

– Gravenstein, konstaterer han.

– Den er best.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

Gamle trær

Trærne er gamle, fra den tiden et epletre het apal. De har fått vokse høyt og fritt, slik gamle epletrær gjerne får.

– Dere må bare ta epler av trærne som står ut mot veien. De er ikke pene. Trærne er dårlige, så de råtner på treet , sier hageeieren.

Det er likevel rikelig å ta av.

Syk frukt

De fleste eplene har skurv, som gir frukten svarte flekker. Vi blåser i den. Bak skallet er saften like ren.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Her er vi ved kjernen: Det er den indre skjønnheten som teller.

Shake it, beibi

«Epler skal behandles som egg», har vi lært. Men vi trenger ikke være så forsiktige.

Når epler skal moses, spiller det liten rolle om de får noen slagmerker. Den enkleste måten å få ned eplene på, er å riste treet. Opp i treet må vi uansett. Det er alltid noen – og ofte de største og saftigste – som ikke vet sitt eget beste og lar stilken klamre seg til treet.

LES OGSÅ: Eplehøsten 3: Så safta suser

På knærne

Stein Dyre Berge har en eiendommelig måte å sanke de nedfalne eplene på. Ryggen er ikke god, så han tar på knebeskyttere og kravler rundt i hagen på alle fire. Også blant nedfallsfrukten finnes det gode eksemplarer. De har ikke modnet og falt forgjeves.

Full bil

24 kasser blir det. To turer med fullstappa bil. Ennå er det mer igjen på trærne.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Bilden blir så full av eplekasser at Stein Dyre Berge må ta en kasse på fanget.

Bilden blir så full av eplekasser at Stein Dyre Berge må ta en kasse på fanget.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Kjell Kvamme og Stein Dyre Berge stabler dagens fangst av epler som skal presses.

Kjell Kvamme og Stein Dyre Berge stabler dagens fangst av epler som skal presses.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Epler i høstlig motlys. Noe av moroa ved å plukke epler, er at kassene fort blir full.

Epler i høstlig motlys. Noe av moroa ved å plukke epler, er at kassene fort blir full.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst

Seks epletrær venter oss i en hage. Stein Dyre Berge er fornøyd med at hageeieren har sluppet oss løs her.

– Gravenstein, konstaterer han.

– Den er best.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

Gamle trær

Trærne er gamle, fra den tiden et epletre het apal. De har fått vokse høyt og fritt, slik gamle epletrær gjerne får.

– Dere må bare ta epler av trærne som står ut mot veien. De er ikke pene. Trærne er dårlige, så de råtner på treet , sier hageeieren.

Det er likevel rikelig å ta av.

Syk frukt

De fleste eplene har skurv, som gir frukten svarte flekker. Vi blåser i den. Bak skallet er saften like ren.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Her er vi ved kjernen: Det er den indre skjønnheten som teller.

Shake it, beibi

«Epler skal behandles som egg», har vi lært. Men vi trenger ikke være så forsiktige.

Når epler skal moses, spiller det liten rolle om de får noen slagmerker. Den enkleste måten å få ned eplene på, er å riste treet. Opp i treet må vi uansett. Det er alltid noen – og ofte de største og saftigste – som ikke vet sitt eget beste og lar stilken klamre seg til treet.

LES OGSÅ: Eplehøsten 3: Så safta suser

På knærne

Stein Dyre Berge har en eiendommelig måte å sanke de nedfalne eplene på. Ryggen er ikke god, så han tar på knebeskyttere og kravler rundt i hagen på alle fire. Også blant nedfallsfrukten finnes det gode eksemplarer. De har ikke modnet og falt forgjeves.

Full bil

24 kasser blir det. To turer med fullstappa bil. Ennå er det mer igjen på trærne.

Epler

  • Apal – gammelt ord for epletre.
  • Pomologi – læren om epler
  • Most – et annet ord for juice, eller råsaft. Må ikke forveksles med eplenektar, som er femti prosent råsaft fra eple, samt vann.
  • Pulp – moste epler/eplemasse.
  • Ordet «eple» kommer antakelig fra indogermansk og betyr fuktig eller saftig, mener noen. Andre mener det kan komme fra keltisk.
  • I Osebergskipet (ca. 850 e.Kr.) ble det funnet 54 godt bevarte epler, som viser at frukten ble høyt verdsatt.
  • Blant de viktigste typene som dyrkes i Norge er Gravenstein, Summerred, Quinte, James Grieve, Åkerø, Filippa, Aroma, Lobo og Ingrid Marie.
  • Kilde: snl.no og wikipedia.org
;