Lite religion i barnebøker

Kristen tro i god norsk barne- og ungdomslitteratur er nesten like sjelden som muslimsk.

Maria Parr er en av fire forfattere som er representert med to bøker i Guri Fjeldbergs kanon. Hennes historie om Tonje Glimmerdal er en av norsk barnelitteraturs store suksesser de senere år, og er blant annet blitt teater.
Publisert Sist oppdatert

Da Guri Fjeldberg fikk stipend for å utarbeide ei liste over de 101 beste barne- og ungdomsbøkene her i landet de ti siste årene, var hun bevisst på å lete etter bøker fra flere ulike miljøer. Blant annet lette hun etter muslimer, for at de mange muslimene som bor i Norge skulle kunne finne bøker å kjenne seg igjen i. Det var ikke lett. Underveis ble hun klar over at bøker med kristne karakterer var omtrent like sjeldne. Og i den grad de var med, var de oftere negativt enn positivt skildret. Hun merket seg også at illustratører sjelden framstilte religiøse symboler på veggene i interiørene.

De beste

I nesten to år har den erfarne barnebokkritikeren jobbet med å sette opp lista over de beste bøkene. Hun begynte med å stille seg åpen for forslag, og nesten 200 mennesker i barnebokbransjen sendte henne sine topp fem-lister. Det ble et enormt regneark, som hun supplerte med bøker hun som kritiker verdsetter høyest, samt bøker som var nominert til litterære priser. Så reiste hun ut i skoler og barnehager for å teste dette opp mot barns synspunkter. Resultatet er boka 101 – de beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015. Her presenterer hun bakgrunnen for utvalget, og de enkelte bøkene som er plukket ut.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP