'Jeg kjenner så mange misjonærer som er mer intelligente og mindre kuede enn i denne romanen'
Støvberar av Ingrid Storholmen er et fint og troverdig portrett av en misjonær hvis tankesett er i ferd med å foreldes. Men beskrivelsene av misjonsmiljøet bikker tidvis over i det stereotype.
Ingrid Storholmen er ikke redd for å legge språket sitt tett opp til den kristelige misjonærsjargongen, og det gir det psykologiske portrettet av Ingeborg troverdighet, mener vår anmelder.(Foto: Tuva Skare)
«Menneskene er urimelige, ulogiske og selvsentrerte. Elsk dem likevel». Dette Mor Theresa-sitatet gir anslaget til Ingrid Storholmens nye roman, Støvberar, som handler om den relativt mislykkede misjonæren Ingeborg og hennes liv som jordmor og misjonær for santalfolket i India fra 1980 og frem til vår tid.
Mor Theresas sitat går til kjernen av tematikken Storholmen berører i romanen, nemlig det uoverstigelige gapet mellom tro, idealer og drømmer og den stusselige virkeligheten man ofte ender opp med. Og mer spesifikt for misjonæren Ingeborg: Hvordan hun, et urimelig, ulogisk og selvsentrert menneske skal klare å elske sine like fordervede medmennesker, og hvordan hun skal leve videre med seg selv når hun mislykkes med oppgaven.
Selvfornektende
Bestill abonnement her
KJØP