Glede over daggammel kneipp
For å bake kneipp trenger du fem-seks ingredienser der de viktigste er sammalt hvete, gjær og vann. Merete Thomassen lar seg inspirere av dette i sin hverdagsteologi.
Merete Thomassen spiser kneippbrød, og prøver samtidig å kontrollere inntaket av karbohydrater. – Det er så mye å skamme seg over. Gleden ved det ordinære livet kan vi også kjenne i det daggamle kneippbrødet fra brødboksen, sier hun.
Alf Simensen
På tidlig 1900-tall var kneippbrødet den nye helsekosten fra kontinentet. Det inngikk etter hvert i oslofrokosten som grunnstoffet i kostholdet for barna fra gråbeingårdene. Gi oss i dag vår daglige kneipp, er en bønn Merete Thomassen kunne ha skrevet. Også på Nøtterøy der hun vokste opp i en søskenflokk på åtte var kneippen grunnplanken. Universitetsteologen bor i dag i det som var arbeiderstrøket Sagene.
I likhet med Oslo-bydelen har 52-åringen vært på en klassereise som burde tilsi mer avanserte brødvaner. Men kneippen følger henne. Nå er boka her som bygger på kommentarene på side 3 i Vårt Land. Gud til hverdags er tittelen som er skrevet på et laken som henger til tørk.
– Frisk luft opptar meg, sier hun – kanskje i en slags overført betydning.