Formidabelt om fortellingens kraft
ANMELDELSE: Theis Ørntofts roman om styrken i menneskelige felleskap er majestetisk.
FORFATTERSTJERNE: Å synke inn i Theis Ørntofts nyeste roman Jordisk er som å møte folk du umiddelbart vil tilbringe tid med
Sara Galbiati/Gyldendal
I den danske versjonen av myten om den fulle ministeren fra København som lot seg lure til å signere en delingsavtale som sikret Norge de rikeste oljeforekomstene, oppbevares whiskeyflasken hans på Nasjonalmuseet i Oslo.
I Theis Ørntoft nye roman Jordisk går det frem at den egentlige skandalen ikke var den berusede ministeren. Derimot at konsernet A.P. Møller fikk monopol på utvinningen av dansk olje: «Danmark er det eneste landet i verden som har forært eneretten over sin egen undergrunn til private selskaper. Det er på sett og vis fullstendig uhørt.»
Jakten på økonomisk vinning gjennom utnytting av naturressurser står sentralt i Theis Ørntofts historiske familieroman Jordisk. Fra sekstiårenes vekstøkonomi og fram til 2036 retter romanen et kritisk blikk mot forholdet mellom kapital og energi. Mot dette holdes fortellingen frem som et organisk prinsipp, med egen energi, som motkraft. Men viktigere nærer Jordisk tillit til styrken i menneskelige felleskap.