– Du kan ikke tenke på korona hele dagen, du blir gal av det
NEW YORK: Fra episenteret for koronautbruddet i USA snakker vi med historiker og forfatter Ian Buruma om en annen metropol. Buruma tror ikke litteraturen kan hjelpe oss å håndtere krisen, men kanskje den kan tilby noe helt annet?
NOSTALGI: Den japanske byen som møtte Ian Buruma på 70-tallet var inne i en æra av velstand og vekst. Nå ser han nostalgisk tilbake på en mer håpefull tid.
Eri Hotta
Det nytter ikke å telle. Byen som aldri sover, er merkelig stille. Antall smittede av koronaviruset øker for hver dag og når intervjuet skrives er over 1.000 døde i New York. Nei, tall er ikke mye å stole på nå, mener Ian Buruma. Det gjøres ikke mye testing her heller, sier han.
Forfatteren og historikeren er for mange også kjent som tidligere redaktør for det prestisjetunge tidsskriftet New York Review of Books. Hans karriere som redaktør fikk imidlertid en brå og mye omdiskutert ende. Buruma gikk av, etter å ha publiserte et essay av Jian Ghomeshier, der musikeren og mediemannen fikk forsvare seg mot de mer enn 20 metoo-anklagene som hadde blitt rettet mot ham, en redaksjonell avgjørelse som vakte sterk kritikk.
Denne våren er Buruma aktuell i Norge med boka Tokyo. En romanse. I en krysning mellom memoar og reiseskildring, forteller Buruma om hvordan han som ung, privilegert middelklassemann ville unnslippe området der han vokste opp i Amsterdam, de velstelte hagene der sprederne alltid stod på. Han flytter til Tokyo, og minnene derfra bombarderer leseren med kroppsdeler, smaker, lukter, filmbilder og neonlys.
Bestill abonnement her
KJØP