NRK-dokumentaren «Helvete» går bak svartmetall-mytene
Selvmord, drap og kirkebranner har en viss plass i dokumentarserien «Helvete». Men de fire episodene har en humanistisk touch man ikke nødvendigvis forbinder med dette miljøet.
MAYHEM: NRK-dokumentaren avmystifiserer dette gåtefulle og sagnomsuste miljøet og heller vektlegge det kreative, skaperkraften, skriver vår anmelder. Bildet viser bandet Mayhem i 1988.
NRK
Vi skal til de dypeste avgrunner, til en del av det norske DNA-et, til en musikk og en bevegelse like viktig som Munch og Grieg. De innledende ordene i NRK-serien om black metal lover mye, og den påfølgende vignetten legger opp til en alvorsstund: furuskog og blodrøde fotografier harmoneres dystert med dype synth-toner.
Kaosets herrer
Statskanalen har hatt gode strømmetall med sine serier om subkulturene bak norsk punkrock (Punx, 2015) og hiphop (Takin' Ova, 2017). Med Helvete får miljøet som på 1990-tallet skapte tabloide overskrifter, fengselsdommer og en betydelig musikkeksport, sitt tilbakeblikk. Historien om den mørkeste delen av norsk rock har blitt fortalt før, i nyhetsoppslag og bøker, ikke minst Mayhem-bassist Jørn Stubberuds fotobok Dødsarkiv (2015). Svenske Jonas Åkerlunds spillefilm Lords of Chaos (2019) brukte virkemidler fra horrorfilm i sin gjengivelse av selvmord, drap og kirkebranner, og fungerte også som en historie om radikalisering, om hvordan unge gutter jazzer hverandre opp til ekstremiteter.