Kittelsens muntlige poesi ligner ingen andre i samtiden

Erling Kittelsens «Dikt i samling» synliggjør linjer i et sentralt forfatterskap som tjener på å leses høyt og under ett.

Erling Kittelsen mener vi er en sivilisasjon på vei mot stupet. Men mener selv at han ikke skriver et budskap inn i tekstene sine. – Jeg legger til rette og viser fram. Men det er bildene leseren selv får som betyr noe, sier han.
PIONER: Erling Kittelsen fylte 75 år denne våren, og har i år lagt bak seg 50 år som lyriker. Nyutgivelsen «Dikt i samling» inkluderer dikt fra tolv av bøkene hans. Det er gledelig at det nå finnes et kronologisk, håndterbart og oversiktlig ettbindsvolum, skriver vår anmelder.
Publisert Sist oppdatert

Erling Kittelsen feiret nettopp 75-årsjubileum. Poetens praksis inkluderer mye mer enn diktsamlinger, han har vært en pioner i å gjendikte i samarbeid med ulike oversettere og dermed introdusert mange tradisjoner og tidligere mytiske klassikere til norsk for første gang. Kittelsen har også skrevet og fått oppført mange skuespill i inn- og utland, samt utgitt fabler, prosa og dialogiske sjangerhybrider. Han har vært en samlende figur i det poetiske undergrunnsmiljøet i Oslo gjennom å ha åpen scene og gratis suppe i sitt eget atelier i Kongens Gate hver fjerde fredag, uavbrutt i 23 år.

Kittelsens usedvanlig omfattende virksomhet som omreisende poesiambassadør til områder utenfor allfarvei kan man lese i Kittelsens «livsroman», som han kalte den baklengs fortalte selvbiografien Stående hukommelse fra 2007. Dikt i Samling er utstyrt med Kittelsens egne introduserende refleksjoner, som hjelper leseren å se verkene i forbindelse med den samtiden som skapte dem.

---

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP