Birgitta ble ikke lyst i bann, selv om hun talte Roma midt imot
Unn Falkeid åpner et av middelalderens mest interessante forfatterskap i en fengslende bok om den hellige Birgitta av Vadstena.
BIOGRAFI: Unn Falkeids bok om Birgitta av Vadstena er i seg selv et argument for at hvite menns dominans på pensumlistene bør utfordres, skriver vår anmelder.
Wikimedia Commons
At Greta Thunberg kan ta oppgjør med moteindustriens mangel på etikk på den forsiden av Vogue of Scandinavia, viser at hun har gjennomslagskraft og fremoverlente alliansepartnere. Når den hellige Birgittas visjonære opprop og refsende tale (1303-1373) har overlevd fra middelalderen til vår tid, skyldes det at hun også omga seg med strateger.
Da August Strindberg fikk øye på Birgittas betydning for kvinners selvstendighet, var dommen over henne at hun var maktsøkende og ute etter å herske over menn. Likevel diktet han om henne.
Unn Falkeid poengterer at den gjennomgripende kvinneforakten som har dominert gjennom århundrene har røtter tilbake til antikk filosofi og kristen teologi. Likevel har noen kvinnestemmer reist seg og kraftfullt utfordret de gjennomgripende patriarkalske strukturene.
Bestill abonnement her
KJØP